Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοστολόγηση των 6.500 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά καθώς και τον τρόπο τιμολόγησής τους. Στην αυριανή συνάντηση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας, θα ανακοινωθεί ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων αλλά και τα κριτήρια ένταξής τους στην λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων φαίνεται ότι οι υπουργοί έχουν αποφασίσει να υπολογίζεται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης των 25 και όχι με τις τρεις χαμηλότερες τιμές των χωρών της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας), που έχει προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Υγείας. Στόχος της κυβέρνησης να «ψαλιδίσει» τις φαρμακευτικές δαπάνες, που μόνο πέρυσι ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ (περισσότερα από 5 δισ. αφορούν στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη)! Σε ό,τι αφορά το σύστημα τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία σήμερα κοστολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων, θα γίνεται πλέον με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. Ωστόσο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μειωθεί το 80% σε επίπεδα γύρω στο 60%, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί το δικαίωμα στις φαρμακοβιομηχανίες να καθορίζουν τιμές χαμηλότερες από αυτό το ποσοστό.
Αντίδραση
Σε εκδήλωση, της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Θ. Κωλέτης, υπογράμμισε πως «τα μέτρα αυτά, εφόσον εφαρμοστούν αποσπασματικά, δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν τη δαπάνη, ενώ θα δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων, σηματοδοτώντας την πλήρη εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα φάρμακα».