Βενιζέλος Β.
Μόνο υπό προϋποθέσεις και με υψηλό κοινωνικό κόστος είναι παραδεκτό το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων έναντι της πανδημίας γρίπης Α (Η1Ν1). Η σχετική εμπειρία δείχνει ότι τα πιθανά οφέλη του μέτρου πρέπει να σταθμιστούν ως προς τις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και τις πιθανές διαταραχές στη λειτουργία του συστήματος Υγείας.
Στην παρούσα φάση, οι ειδικοί δεν προτείνουν προληπτικό κλείσιμο σχολείων για μείωση της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Κλείσιμο σχολείων μπορεί να χρειαστεί, αλλά για λειτουργικούς λόγους, δηλαδή εξαιτίας των πολλών απουσιών δασκάλων και μαθητών ή εξαιτίας της ύπαρξης πολλών κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής στο σχολείο.
Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων προχθές ο επιδημιολόγος Κ. Ντάνης, συνεργάτης του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα “Πανδημία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) και οι πολιτικές προάσπισης της δημόσιας υγείας”, το οποίο διοργάνωσαν στην Αθήνα η Εθνική Σχολή Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.
Αναφερόμενος στη λειτουργία των σχολείων, ο Κ. Ντάνης υπογράμισε ότι, στην παρούσα φάση, προτείνεται να δοθεί έμφαση στην αναγνώριση και την απομόνωση ατόμων με εκδηλώσεις γρίπης στα σχολεία, την ειδοποίηση των γονέων να πάρουν τα άρρωστα παιδιά τους από το σχολείο και την αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής.
Για να είναι αποτελεσματικό το κλείσιμο των σχολείων, σημείωσε ο ίδιος, πρέπει οι μαθητές να παραμένουν στο σπίτι τους κατά το κλείσιμο των σχολείων. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Μελέτη, που διενεργήθηκε σε μια κοινότητα της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, έδειξε ότι, μετά από δεκαήμερο κλείσιμο των σχολείων ύστερα από επιδημία εποχικής γρίπης, το 89% των μαθητών κυκλοφορούσαν σε δημόσιους χώρους, ενώ το 15% ανέφεραν ότι πήγαιναν σε ολονύχτια πάρτι!
Σύμφωνα με τον Κ. Ντάνη, εκτός της αποτελεσματικότητας, το μέτρο μπορεί να προκαλέσει και τεράστιο κόστος. Υπολογίζοντας τις χαμένες ώρες εργασίας των γονέων που θα φροντίζουν τα παιδιά, εκτιμήθηκε ότι ένα τρίμηνο κλείσιμο των σχολείων στη Βρετανία θα κόστιζε από 0,1% έως το 1% του ΑΕΠ!
Ανάλογη εκτίμηση στις ΗΠΑ ανεβάζει το κόστος στο 6% του ΑΕΠ, ποσό το οποίο είναι κατά 14 έως 21 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που απαιτείται για τη χορήγηση αντιιϊκών φαρμάκων ή τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης.
Στην Ελλάδα, το κόστος από χαμένες εργατοώρες ενδεχομένως να είναι μικρότερο, λόγω της οικογενειακής συνοχής και της παροχής βοήθειας του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος στη φροντίδα των παιδιών.
Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία, το κλείσιμο των σχολείων θα είχε κάποια οφέλη, μειώνοντας τον αριθμό κρουσμάτων κυρίως κατά την κορύφωση της πανδημίας, αλλά μόνον εάν εφαρμοστεί κατά τα αρχικά στάδια της επιδημίας, πριν την εμφάνιση εγκατεστημένης μετάδοσης στην κοινότητα και εάν συνδυαστεί με απομόνωση των μαθητών για αποφυγή συγχρωτισμού.
Το κλείσιμο των σχολείων είναι χωρίς τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, όταν ήδη υπάρχει εγκατεστημένη μετάδοση γρίπης στην κοινότητα, διότι οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν επανειλημμένα στον ιό κατά τις καθημερινές τους δραστηριότητες.