Ανάρπαστα τα αντιικά φάρμακα

Καμπάνια ενημέρωσης αρχίζει σήμερα στα σχολεία όλων των βαθμίδων και στα στρατόπεδα για τον τρόπο μετάδοσης του ιού και τις απαραίτητες προφυλάξεις

Η “προληπτική” χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα προειδοποιούν φαρμακοποιοί

“Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσει κανείς Tamiflu. Τέτοια φάρμακα δεν δίνονται προληπτικά. Όσο για τα αποθέματα, εάν και εφόσον χρειαστεί, είναι αρκετά τόσο στα φαρμακεία όσο και στις φαρμακαποθήκες”, τονίζει μέσω της “Θ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης

 

Στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, πολλοί Θεσσαλονικείς έτρεξαν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν τα αντιικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σύγχυση. Ωστόσο, τόσο οι γιατροί όσο και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί είναι κατηγορηματικοί: Όχι μόνο δεν μπορεί κανείς να λάβει το συγκεκριμένο φάρμακο προληπτικά, αλλά η λήψη του χωρίς να συντρέχει λόγος μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα…

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η εξαγωγή από την Ελλάδα αντιικών φαρμάκων και η συγκεκριμένη απαγόρευση αφορά τόσο τις παρασκευάστριες εταιρείες όσο και τις φαρμακαποθήκες. Τα συγκεκριμένα αντιικά φάρμακα θα χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού.

Επιφυλακή και ενημέρωση.

Στο μεταξύ και ενώ από ώρα σε ώρα υπάρχει η πιθανότητα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής για τον ιό της γρίπης Α H1N1 στην ανώτερη βαθμίδα, δηλαδή στο 6, εντείνονται περισσότερο και τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας, για να ενημερώσει το κοινό.

Σήμερα ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης για τον τρόπο μετάδοσης του ιού και τις απαραίτητες προφυλάξεις τόσο σε σχολεία όλων των βαθμίδων όσο και σε στρατόπεδα. Παράλληλα, επεκτείνονται οι έλεγχοι αλλά και η ενημέρωση του επιβατικού κοινού στα αεροδρόμια Ρόδου, Ηρακλείου και Κέρκυρας, ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Κρούσματα “υπό διερεύνηση”.

Ήδη το τελευταίο τριήμερο εξετάστηκαν 27 περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσίαζαν συμπτώματα κοινής γρίπης. Ευτυχώς σε καμία από αυτές δεν ανιχνεύθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού. Στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” μια 28χρονη κοπέλα εξετάστηκε ως κρούσμα “υπό διερεύνηση”, ενώ ένα αντίστοιχο υπό διερεύνηση κρούσμα νοσηλεύτηκε για λίγες ώρες στο “Σισμανόγλειο” Νοσοκομείο της Αθήνας. Σε κανένα από αυτά δεν ανιχνεύθηκε ο συγκεκριμένος ιός. Όπως δήλωσε στη “Θ” ο πρόεδρος του εθνικού κέντρου επιχειρήσεων υγείας περιφερειακού γραφείου Βόρειας Ελλάδας Χρήστος Παντελιάδης: “σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κρούσμα της συγκεκριμένης γρίπης και προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κανένα κρούσμα στη Θεσσαλονίκη. ΠαρΆ όλα αυτά υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι αποσυμπίεσης στο “Ιπποκράτειο”, το “Παπαγεωργίου”, το “ΑΧΕΠΑ”, το “Παπανικολάου” και τον “¶γιο Παύλο”, δηλαδή σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης”.

Παρέμβαση Αβραμόπουλου στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση των Υπουργών Υγείας των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο έλληνας υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα, υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να παρουσιαστεί με “ενιαίο λόγο” και σημείωσε ότι “βασική αρχή όλων των κρατών μελών θα πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια και η προάσπιση της αλήθειας. “Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιο και δεν υπάρχει χώρος για εθνικό πατριωτισμό, ο οποίος θα οδηγήσει σε λάθος στάση”.
Ο κ Αβραμόπουλος πρότεινε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί ένα ενιαίο πρότυπο ενημέρωσης, το οποίο θα στοχεύει στη διατήρηση της ψυχραιμίας και την αποφυγή πανικού, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν το πρόβλημα ξεφύγει από τον έλεγχο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Σ.Μ.