Την τόνωση του ΕΣΥ εντός του τρέχοντος έτους με την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών και 2.000 γιατρών επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο καλύπτονται οι κενές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και αναρρωτικών αδειών και επιλύεται το πρόβλημα που αφορά τις εφημερίες των γιατρών. Μάλιστα, στους τελευταίους χορηγούνται σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις, χωρίς ωστόσο να αυξηθεί ο φόρτος εργασίας. Στο πρόγραμμα των εφημεριών εντάσσονται πλέον και οι πανεπιστημιακοί γιατροί, οι οποίοι θα απολαμβάνουν ό,τι και οι συνάδελφοί τους των δημοσίων νοσοκομείων. Επίσης, καθιερώνεται το πολυδιευθυντικό σύστημα που επιτρέπει την εξέλιξη των γιατρών μέσα στο ΕΣΥ.
Τα παραπάνω προβλέπει ο νέος νόμος του υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες και το μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή. Ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από βουλευτές του ΠαΣοΚ, στη συζήτηση που προηγήθηκε την ίδια ημέρα σχετικά με την εξοικονόμηση των απαραίτητων κονδυλίων για τις προσλήψεις, έκανε ξεκάθαρο ότι σε κάθε περίπτωση «οι προσλήψειςθα γίνουν και τα κονδύλια θα διατεθούν».
Ειδικότερα, ο νέος νόμος προβλέπει τη χορήγηση σημαντικών μισθολογικών αυξήσεων στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ο βασικός μισθός του διευθυντή διαμορφώνεται στα 2.054 ευρώ, του επιμελητή α΄ στα 1.759 ευρώ, του επιμελητή β΄ στα 1.468
ευρώ και του ειδικευόμενου γιατρού στα 1.027 ευρώ. Οι εφημερίες θα φορολογούνται με συντελεστή 20%, ενώ το επίδομα βιβλιοθήκης γίνεται αφορολόγητο.
Παρά τις αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών ο φόρτος εργασίας δεν αυξάνεται. Το τακτικό πρωινό ωράριο γίνεται επτάωρο και έπειτα από κάθε εφημερία χορηγείται σε κάθε γιατρό ημερανάπαυση (ρεπό). Μάλιστα, εκτιμάται ότι με την πρόσληψη 4.500 γιατρών μέσα στην επόμενη διετία, εκ των οποίων οι 2.000 προγραμματίζονται για το πρώτο εξάμηνο του 2009, θα καλυφθούν όλα τα κενά και δεν θα υπάρχει ανάγκη υπέρβασης των ανωτάτων ορίων εργασίας κατά την εκτέλεση του προγράμματος των εφημεριών. Στο πρόγραμμα των εφημεριών εντάσσονται και οι πανεπιστημιακοί γιατροί, για τους οποίους καθιερώνεται η επτάωρη, συνεχής, πενθήμερη και πρωινή απασχόληση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επεκτείνεται πλέον και σε αυτούς το δίχτυ προστασίας του Δημοσίου περί αστικής ευθύνης σε περίπτωση που κατηγορηθούν για ιατρική αμέλεια.
Με τον νέο νόμο εφαρμόζεται το πολυδιευθυντικό σύστημα. Κάθε γιατρός που θα προσλαμβάνεται στο ΕΣΥ, μέσα από συγκριτική αξιολόγηση, θα μπορεί να φθάνει ως και στον βαθμό του διευθυντή. Η πύλη εισόδου στο Σύστημα θα είναι αυτή του επιμελητή β΄. Σε κάθε νοσοκομείο συγκροτούνται συμβούλια επιλογής, κάτι το οποίο θα επιταχύνει τη διαδικασία των κρίσεων, εν όψει των νέων προσλήψεων. Επίσης, δημιουργείται η θέση του συντονιστή διευθυντή που θα καλύπτεται μέσα από ανοιχτή προκήρυξη και συγκριτική αξιολόγηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 20% των προκηρυσσόμενων θέσεων θα αφορούν και σε ανώτερο, του επιμελητή β΄, βαθμό, με στόχο την προσέλκυση στο ΕΣΥ επιστημόνων που διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.