Σωρευτικό έλλειμμα 15,9 δισ. ευρώ εμφανίζει το ΙΚΑ, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 19ου συνεδρίου της ΠΟΣΕ ΙΚΑ που πραγματοποιείται στην Καλαμάτα.
Εκφράζοντας σοβαρούς φόβους για χειροτέρευση της κατάστασης λόγω και της οικονομικής κρίσης, που συνοδεύεται από απολύσεις, διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας, παράνομης και νόμιμης (stage), εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης (+40%), ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, όταν και καταργήθηκε η λίστα φαρμάκων, και κυρίως απροθυμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους παρά τις τρεις συνεχόμενες ρυθμίσεις χρεών που έγιναν την τελευταία πενταετία από το υπουργείο Απασχόλησης (έχει κατατεθεί ήδη τροπολογία για παράταση της τελευταίας ρύθμισης), με αποτέλεσμα 7 στις 10 επιχειρήσεις να έχουν σταματήσει να πληρώνουν εισφορές, οι εργαζόμενοι στον μεγαλύτερο κοινωνικοασφαλιστικό οργανισμό των 5,5 εκ. ασφαλισμένων θεωρούν ότι το ΙΚΑ βρίσκεται ήδη “στο κόκκινο”.
Νομιμοποιημένη εισφοροδιαφυγή τα Stage
Πριν δούμε αναλυτικά τις 4 “μαύρες τρύπες” που απειλούν με κατάρρευση το ΙΚΑ, θα πρέπει να σταθούμε στην επισήμανση του επιστημονικού συμβούλου του ΠΑΕΠ (Παρατηρητήριο Απασχόλησης), Γ. Ρωμανιά, η οποία και καταδεικνύει μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την οικονομική ισορροπία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης γενικότερα.
Σύμφωνα με αυτήν, ενώ το 2001 η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας προσδιοριζόταν στο 27ο έτος της ηλικίας τους, σήμερα η είσοδος καθυστερεί κατά μια τριετία και έτσι οι νέοι εμφανίζονται να εισέρχονται στην αγορά εργασίας στα 30! Και αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των νέων εργαζόμενων διανύει 5 και 6 χρόνια ελαστικής και ανασφάλιστης απασχόλησης μέσω των Stage. Με αυτή τη μορφή εργασίας, απασχολείται στο ίδιο το Ίδρυμα η συντριπτική πλειοψηφία των νέων εργαζομένων! “Πρόκειται για νομιμοποίηση της εισφοροδιαφυγής από το ίδιο το κράτος”, τόνισε στην ομιλία του ο Γ. Ρωμανιάς.
Στα 8 δισ. έλλειμμα και εισφοροδιαφυγή
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, Βασ. Κόκκαλη, τα εκρηκτικά προβλήματα που οδηγούν το ΙΚΑ σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης, έχουν να κάνουν:
1. Με την κατακόρυφη αύξηση των ελλειμμάτων. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το 2007 τα ελλείμματα ήταν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2008 σκαρφάλωσαν στα 2,6 δισεκατομμύρια και φέτος θα αγγίξουν τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση που υπολογιστεί και το οργανικό έλλειμμα του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ των συγχωνευθέντων ταμείων γίνεται φανερό πως η “μαύρη τρύπα” είναι 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ!
2. Την εισφοροδιαφυγή, που στερεί από το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας το ποσό των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
3. Την αλματώδη αύξηση των οφειλών, που έχουν πια αγγίξει τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι οφειλές προς το ΙΚΑ διπλασιάστηκαν μέσα σε μία τριετία και, όπως σημείωσε ο Βασίλης Κόκκαλης, “οι συνεχόμενες ρυθμίσεις δημιούργησαν την εκρηκτική μαύρη τρύπα στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα το 70% των επιχειρήσεων να είναι οφειλέτες”.
4. Την ανεξέλεγκτη πορεία των δαπανών στους κλάδους υγείας. Από το 2007 έως τώρα οι παροχές ασθενείας σε είδος και χρήμα αυξήθηκαν κατά 25% και φέτος θα χρειαστούν 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός ελέγχου είναι οι δαπάνες για φάρμακα, που καταγράφουν αύξηση 40% σε σχέση με το 2007 και έφτασαν πλέον τα 2,1 δισεκατομμύρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του κλάδου ασθένειας του ΙΚΑ να φτάσει τα 3,53 δισεκατομμύρια ευρώ (συνολικά).
5. Τον πρόσφατο νόμο Πετραλιά, που δεν έλυσε κανένα από τα δομικά προβλήματα και κυρίως τη βιωσιμότητα του συστήματος. Αντιθέτως υποβάθμισε επιπλέον τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ανατρέποντας τα όρια ηλικίας (π.χ. στις μητέρες) και στις συντάξεις (πέναλτι για την πρόωρη έξοδο).
“Η απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων από τα αποθεματικά των ταμείων σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών και την αύξηση της ανεργίας οδηγεί κάτω από το όριο ασφαλείας τα διαθέσιμα αποθεματικά των ταμείων. Αυτή η κατάσταση σε ορίζοντα τετραετίας μετατρέπει τις σημερινές δυσκολίες σε εφιαλτική εικόνα με μορφή πολλαπλών αδιεξόδων για την κοινωνική ασφάλιση”.
Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις εργαζομένων του Ιδρύματος, οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό επηρεάζουν άμεσα τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων σε διοικητικό, υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό ανέρχεται σε 7.000. Μάλιστα ο αριθμός αυτός αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς λόγω της ανασφάλειας που δημιουργούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί ο αριθμός των υπαλλήλων, που σπεύδουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση.
Υπέρ αναξιοπαθούντος ΣΕΒ
Έρανο… υπέρ αναξιοπαθούντων μεγαλοεργοδοτών – ΣΕΒ έκαναν χθες, στο συνέδριο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, διακόπτοντας για λίγο τις διαδικασίες του συνεδρίου. Με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, Κατ. Μαλακού, και τους συνέδρους Παν. Φραγκίδη και Αντ. Μάντζιο, οι συνδικαλιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς περιέφεραν ένα κουτί που θύμιζε κουμπαρά καλώντας τους συνέδρους να εισφέρουν προκειμένου να διατηρηθεί αλώβητη η κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Στον… κουμπαρά, αλλά και σε πικέτες που κρατούσαν, αναγραφόταν το σύνθημα: Νέα ρύθμιση χρεών ή κερδών; Ακόμα παραποιώντας τον πολυδιαφημισμένο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) έγραφαν: Αυτοί Μαδάνε την Κοινωνική Ασφάλιση…