Ανασταίνουν τη λίστα

 

Η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων επιστρέφει, δύο μόλις χρόνια μετά την κατάργησή της. Αναμένεται να μετονομαστεί σε πρωτόκολλο φαρμάκων και θα ισχύει για όλο το δίκτυο εξωνοσοκομειακών υγειονομικών υπηρεσιών, αφού εντάσσεται στο σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ουσιαστικά πρόκειται για… ολική επαναφορά, αφού θα αφορά το μεγαλύτερο μέρος -αν όχι το σύνολο- της συνταγογράφησης φαρμάκων.

Πρόκειται για τη λίστα που καθορίζει ποια φάρμακα καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς -όσα δεν περιλαμβάνονται θα πρέπει να χρεώνονται εξολοκλήρου στον ασθενή.

Ο λεγόμενος θετικός κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων είχε αρχικά θεσμοθετηθεί το 1998 και έπαψε να ισχύει τον Απρίλιο του 2006, με την ψήφιση του νόμου 3457 για τη φαρμακευτική μεταρρύθμιση. Ηταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον τομέα της Υγείας. Η λίστα φαρμάκων εθεωρείτο ότι «δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη σε φαρμακευτικές θεραπείες». Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, αμέσως μετά την κατάργηση της λίστας η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 15% – για να εξομαλυνθεί στη συνέχεια σε ένα ποσοστό της τάξης του 6%.

Ο κατάλογος επανέρχεται με τη μορφή πρωτοκόλλου φαρμάκων, όπως προβλέπει το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

«Οι ιατρικές πράξεις και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα καταχωρίζονται και κωδικοποιούνται στο Πρωτόκολλο Ιατρικών Πράξεων, στα οποία προσδιορίζονται και οι αμοιβές. Στα πρωτόκολλα αυτά προσδιορίζονται οι ιατρικές πράξεις πρόληψης, οι διαγνωστικές εξετάσεις και τα αναγκαία φάρμακα κατά κατηγορία πληθυσμού, ηλικία, φύλο, ειδικές συνθήκες» αναφέρεται στο σχέδιο νόμου. Τη νέα λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων αναλαμβάνει να συντάξει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) -το οποίο θα έχει και την ευθύνη για κάθε μελλοντική αναθεώρηση του καταλόγου- ενώ την τελική έγκριση θα δώσει ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Υγείας, η επαναφορά της λίστας -με τη μορφή πρωτοκόλλου φαρμάκων- έχει ως στόχο να «συγκρατήσει» την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, κυρίως σε ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως είναι τα αντιβιοτικά.

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας έχει μια από τις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε κατανάλωση αντιβιοτικών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων. Ετσι δημιουργείται πρόβλημα δημόσιας υγείας, αφού τα διαθέσιμα φάρμακα σύντομα δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα υπερ-ανθεκτικά μικρόβια. Ωστόσο, ειδικοί του χώρου της Υγείας αναφέρουν πως η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επαναφορά της λίστας.

Αλλωστε στο δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας -που περιλαμβάνει ιατρικές, οδοντιατρικές και γενικά όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο- καταγράφεται το σύνολο σχεδόν της συνταγογράφησης φαρμάκων. Εχει υπολογιστεί ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας απορροφά το 65% των συνολικών ιδιωτικών και το 22% των συνολικών δημόσιων δαπανών Υγείας.

Οπως και να ‘χει, το ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει από την επιστροφή της λίστας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποια φάρμακα θα περιληφθούν σε αυτή.