Αναστολή «πόθεν έσχες» ζητούν πάλι οι δικαστές

Νέα αίτηση αναστολής για το «πόθεν έσχες» έκαναν τρεις δικαστικές ενώσεις μετά την απόρριψη του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ στην προηγούμενη αίτησή τους, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ακόμη και τη χρηματοδότηση των κομμάτων εν όψει προεκλογικής περιόδου.

Οι Ενώσεις των διοικητικών δικαστών, των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας αυτήν τη φορά στρέφονται κατά της απόφασης του προέδρου της Βουλής για τη συγκρότηση της Επιτροπής του άρθρου 3Α, η οποία ελέγχει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των δικαστών και των πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής εμπίπτει και ο έλεγχος της χρηματοδότησης των κομμάτων. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που αυτήν τη φορά γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής που προσβάλλει την απόφαση ανασυγκρότησης, δεν θα υπάρχει Επιτροπή για να την ελέγξει. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στο δικόγραφο προβάλλονται οι ίδιοι νομικοί ισχυρισμοί που περιέχονταν και στο προηγούμενο, με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν: «Μοιάζει με προσπάθεια να δοκιμάσουν άλλη σύνθεση δικαστηρίου για να επιτύχουν την απόφαση που προσδοκούν».

Σημειώνεται ότι τη νέα αίτηση αναστολής συνοδεύει και νέα αίτηση ακύρωσης, ενώ την 1η Μαρτίου αναμένεται να συζητηθεί η πρώτη αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε από πέντε δικαστικές ενώσεις. Άξιο σχολιασμού είναι το γεγονός της «αποχής» από την προσπάθεια λήψης προσωρινών μέτρων -όπως αυτό της αίτησης αναστολήςαπό τις δύο μεγαλύτερες Ενώσεις της χώρας (Ένωση Εισαγγελέων και Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων), που συμμετέχουν μόνο στην αίτηση ακύρωσης.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης του Τμήματος Αναστολών περιείχε ευθεία βολή σε βάρος των τριών δικαστικών ενώσεων για το γεγονός ότι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης επί τρία χρόνια. Η απόφαση απέρριπτε αρχικά τον ισχυρισμό των Ενώσεων περί βλάβης, την οποία θα υποστούν οι δικαστικοί λειτουργοί από την ενδεχόμενη κλήση τους από το αρμόδιο όργανο για παροχή εξηγήσεων ή από την επιβολή σε βάρος τους κυρώσεων λόγω μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς ή ελλιπούς ΔΠΚ και από τη συνεπαγόμενη μομφή για την εντιμότητα και την ακεραιότητά τους, σχολιάζοντας ότι βλάβη «δεν προέρχεται από τις προσβαλλόμενες πράξεις, αλλά από μεταγενέστερες, τις οποίες οι θιγόμενοι δικαστικοί λειτουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν αυτοτελώς».

Σχετικά, δε, με τις προβαλλόμενες «ενστάσεις» των δικαστών και εισαγγελέων για τον έλεγχο των δηλώσεών τους από την Επιτροπή του άρθρου 3Α -όπου σημειωτέον ελέγχονται βουλευτές και ο πρωθυπουργός-, η απόφαση ανέφερε ότι πρόκειται για ένα όργανο ελέγχου με «υψηλές εγγυήσεις διασφάλισης της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών του και συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς».