Aνατροπές στα εργασιακά

Τρεις ρυθμίσεις ανοίγουν «κερκόπορτα»: Η κατάργηση του κατώτερου μισθού για νέους έως 24 ετών. Η αλλαγή του πλαισίου για την προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Η δυνατότητα για κατώτερες κλαδικές συμβάσεις από την εθνική σύμβαση

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στις εργασιακές σχέσεις, με τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό να βρίσκονται στον "αέρα". Ενδεικτικό του κλίματος είναι το ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών αποχωρούν από τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), με το "επιχείρημα" πως επίκειται συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

Τη σχετική καταγγελία κάνει η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας πως οι εργοδότες "ομολογούν κυνικά ότι μεθοδεύουν ωμή κρατική παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στους μεσολαβητικούς θεσμούς". Την ίδια στιγμή καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για την εθνική συλλογική σύμβαση, με την πλευρά των εργαζομένων να ζητεί εσπευσμένα νέα συνάντηση.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος -μετά την άρνηση της ΓΣΕΕ να προσέλθει σήμερα στον διάλογο- αναζητεί νέο πλαίσιο. Ετσι θα προτείνει στους κοινωνικούς εταίρους να προχωρήσουν σε απευθείας συζητήσεις και του παραδώσουν πλαίσιο προτάσεων. Στο "μέτωπο" των μισθών τρεις ρυθμίσεις απειλούν άμεσα τις συμβάσεις:

1 Η κατάργηση του κατώτερου μισθού για τους νέους έως 24 ετών. Για έναν χρόνο θα αμείβονται με το 80% του κατώτερου μισθού (δηλαδή 595 ευρώ). Μάλιστα είναι ορατός ο κίνδυνος κατάργησης του κατώτερου μισθού για τους νέους σε περίπτωση που δεν υπογραφεί μέσα στον Ιούνιο η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση από την 1η Ιουλίου θα μπορούν οι εργοδότες να προσλαμβάνουν τους νέους με ατομικές συμβάσεις εργασίας!

2 Η δυνατότητα προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Σήμερα τα συνδικάτα μπορούν να προσφεύγουν μονομερώς στον ΟΜΕΔ, του οποίου οι αποφάσεις για τους μισθούς είναι υποχρεωτικές. Με τις αλλαγές για την προσφυγή στον ΟΜΕΔ θα απαιτείται και η συναίνεση των εργοδοτών.

3 Οι κλαδικές και οι ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις μπορεί να είναι κατώτερες από την εθνική συλλογική σύμβαση. Ανάλογη ρύθμιση προβλέπεται στο μνημόνιο και ουσιαστικά οδηγεί σε… παράκαμψη του κατώτερου μισθού.

 

 

Δυσμενέστερες για τους εργαζομένους οι αλλαγές
Τα σενάρια για απολύσεις – αποζημιώσεις

 

 

Ανατροπές στο ποσοστό απολύσεων και στις αποζημιώσεις σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Τα θέματα αυτά θα τεθούν στον επικείμενο διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις, με τα περιθώρια ελιγμών να είναι περιορισμένα, καθώς ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται στο μνημόνιο.

Οσον αφορά στις απολύσεις το ποσοστό θα πάει από το 2% στο 4% για τις επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα από 200 άτομα προσωπικό. Οι αλλαγές θα επεκταθούν και στις επιχειρήσεις με λιγότερα από 200 άτομα και είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου για "διαρρύθμιση".

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται να υπάρξει διαφορετική κλιμάκωση του ποσοστού των απολύσεων, τόσο στις επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα (σήμερα οι απολύσεις είναι ελεύθερες) όσο και στις επιχειρήσεις με 20 έως 200 άτομα προσωπικό (επιτρέπονται 4 απολύσεις). Στα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπάρξει μια διαφορετική "κλιμάκωση" των επιχειρήσεων (μέχρι 30 άτομα, από 30 έως 150 κ.ά.) με παράλληλη αλλαγή στο όριο (π.χ. 5 απολύσεις στη "μεσαία" κατηγορία).

Νέο "τοπίο" διαμορφώνεται και στο καθεστώς των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, οι οποίες θα καταβάλλονται σε έξι μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο μεγάλο "αγκάθι" παραμένει το ύψος της αποζημίωσης, που αναμένεται να αλλάξει παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του υπουργείου.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο μνημόνιο γίνεται αναφορά σε εξίσωση των "λευκών" και των "μπλε κολάρων" (δηλαδή της αποζημίωσης των υπαλλήλων και των εργατοτεχνιτών). Επομένως ανοίγει ο δρόμος για μια μικρή αύξηση της αποζημίωσης των εργατών με αντίστοιχη μείωση της αποζημίωσης των υπαλλήλων.

 

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Γ. Κωνσταντινόπουλος
Το χρέος της κυβέρνησης

«Οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί. Θέλουν κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, καταστρατήγηση του κατώτερου μισθού (που ρυθμίζεται από τις συμβάσεις) και αύξηση του ποσοστού των απολύσεων. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, προσποιούμενη πως για όλα φταίει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων. Βασικό της μέλημα πρέπει να είναι η θωράκιση των εργατικών δικαιωμάτων και όχι η ενθάρρυνση της εργοδοτικής πλεονεξίας».

* Ο Γ. Κωσταντινόπουλος είναι μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ