ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: Έχει ανατραπεί πλήρως η διαδικασία μονιμοποίησης των γιατρών ΕΣΥ μετά από 5ετή θητεία

Η διάταξη που πέρασε «εν κρυπτώ» το Υπουργείο Υγείας σε άσχετο νομοσχέδιο ( ν.4519 – ΦΕΚ 24/3/2022) δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι έχει ανατραπεί πλήρως η διαδικασία μονιμοποίησης  των γιατρών ΕΣΥ μετά από 5ετή θητεία. Αντί για ατομική κρίση, όπως προβλεπόταν τα τελευταία 13 χρόνια, η κυβέρνηση επανέφερε το καθεστώς της επαναπροκήρυξης της θέσης (ν.2889/2001) και άρα της σοβαρής  πιθανότητας κάποιος γιατρός να βρεθεί εκτός ΕΣΥ.

Μετά την αποκάλυψη της αλλαγής αυτής και μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στους περίπου 5000 επί θητεία γιατρούς που υπηρετούν  στα νοσοκομεία  και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, ο Υπουργός Υγείας με τη γνωστή του θρασύτητα και τοξικότητα δήλωσε ότι αυτά είναι fake news του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να «παραπλανηθούν» οι γιατροί εν όψει των εκλογών της ΕΙΝΑΠ ! Και η αν. Υπουργός Υγείας κ.Γκάγκα έσπευσε να στείλει στις ΥΠΕ επείγουσα εγκύκλιο όπου τονίζεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στη διαδικασία μονιμοποίησης!

Το ψέμα όμως έχει «κοντά ποδάρια». Γιατί:

  1. Δεν μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα δύο διατάξεις που η μια ακυρώνει την άλλη και
  2. Βγήκε η πρόεδρος της ΕΙΠΑΠ κ. Παγώνη και εγκάλεσε την  αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας  για την πρωτοβουλία αυτής της αλλαγής.  Ανεξάρτητα από το ποιος έχει όμως την πολιτική ευθύνη για τη μεθόδευση ή έστω για την «νομοτεχνική αστοχία», το σίγουρο είναι ότι χωρίς νέα διάταξη που θα ψηφιστεί από τη Βουλή και θα ξεκαθαρίζει  τι ακριβώς ισχύει, είναι στον «αέρα» η διαδικασία μονιμοποιήσης των γιατρών του ΕΣΥ. Και έτσι, αντί για τη θεσμοθέτηση  ενός νέου πλέγματος κινήτρων ( μισθολογικών, εργασιακών, επιστημονικής εξέλιξης κλπ)  για την αντιστροφή του  brain drain και την κάλυψη  των τεράστιων κενών σε ιατρικές ειδικότητες στις δημόσιες δομές υγείας, η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ. Στους νέους γιατρούς επιφυλάσσει ένα μέλλον χωρίς καμιά εξασφάλιση, χωρίς μόνιμη  εργασιακή προοπτική, χωρίς κανένα κίνητρο να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Φαίνεται ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να  δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να παρέχουν υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ. Αν αυτό δεν είναι κυνικός  νεοφιλελευθερισμός, απέχθεια προς το ΕΣΥ και  «συνταγή» οριστικής  διάλυσης  της δημόσιας περίθαλψης, τότε τι είναι;

Ποιος πραγματικά πιστεύει πως έχουμε να κάνουμε μόνο με ανικανότητα και αβελτηρία;

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΑΔΑ24