Από Βασίλη Βενιζέλο
“Με την κατάργηση της 24ωρης συνεχούς ενεργής εφημερίας μπαίνει τέλος στην εβδομάδα των 70, 80, 90 ωρών εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, βελτιώνεται η ζωή των ίδιων, οι αντοχές τους και οι υπηρεσίες που προσφέρουν”, τόνισε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”.
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι υπήρχε μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα εδώ και 15 χρόνια, της ρύθμισης του ανώτατου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στο Σύστημα Υγείας. Από το 2003 υπήρχε κοινοτική οδηγία που έπρεπε να ενσωματωθεί, κάτι που δεν είχε γίνει αποτελεσματικά ως τώρα.
Οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί με επικεφαλής την Ομοσπονδία τους είχαν κάνει προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να εφαρμοστούν αυτές οι Οδηγίες, σωστά θεωρώντας ότι θα μπει ένα όριο στην ανεξέλεγκτη υπερεργασία που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια στο σύστημα Υγείας», είπε ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας ότι «ιδιαίτερα στην επαρχία υπήρχαν καταστάσεις όπου ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί προσέφεραν εργασία στο σύστημα Υγείας, σε καθεστώς συνεχούς 24ωρης εφημερίας, για πάρα πολλές ημέρες το μήνα. Πολλές φορές υπερέβαιναν στο διπλάσιο τα ανώτατα προβλεπόμενα όρια, μιλάμε για 70, 80, 90 ώρες την εβδομάδα πολλές φορές».
«Είχε λοιπόν γίνει κλαδική συμφωνία το 2009, επί υπουργίας Αβραμόπουλου, με σημαντικό αντιστάθμισμα σε αύξηση μισθών των νοσοκομειακών γιατρών, υπήρξε μία συλλογική αποδοχή εξαίρεσης από την υποχρεωτική εφαρμογή της Οδηγίας. Είχαν δηλαδή πει οι γιατροί ότι συναινούν να μην τηρούνται τα όρια, με αντιστάθμισμα την χορήγηση ρεπό και σημαντική αύξηση μισθών.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2015 έκρινε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εφαρμογής των Οδηγιών και καταδίκασε την Ελλάδα, που έδινε περίοδο προσαρμογής 1,5 έτους, ως το Σεπτέμβριο του 2017, να προσαρμοστεί η νομοθεσία. Αυτό και κάναμε», όπως ανέφερε.
Ωστόσο, «στο μεσοδιάστημα υπήρξε αλλαγή συσχετισμών στην Ομοσπονδία … τώρα αντιδρούν αυτοί που προκάλεσαν την απόφαση του ΕΔ, οι νοσοκομειακοί γιατροί … υπάρχει μία τραγική αντίφαση. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι που σήμερα λένε ότι αυτό που πέρασε στη Βουλή είναι αντιεργατικό, έκτρωμα, αντιδραστικό κτλ., οι ίδιοι -υπάρχει εξώδικό τους- πριν ένα χρόνο λένε να εφαρμοστούν οι Οδηγίες, απειλώντας με προσφυγή στην Κομισιόν για να επιβάλει πρόστιμο στην Ελλάδα αν δεν εναρμονιστεί», συνέχισε ο υπουργός, «είναι μία ιδεολογική και πολιτική εμμονή της σημερινής ηγεσίας της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών και ορισμένων ενώσεων, που οτιδήποτε εκπορεύεται από την ΕΕ θεωρείται εξ ορισμού αντιδραστικό, αντεργατικό κτλ., όπως και οτιδήποτε νομοθετεί αυτή η κυβέρνηση, η πρωτοβάθμια φροντίδα, το ωράριο των γιατρών, η μεταρρύθμιση στην Υγεία».
«Με την νομοθετική ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του προστίμου της ΕΕ, ύψους 150 εκατ. ευρώ … ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να ανατραπεί η καθημερινότητα του συστήματος από την επόμενη ημέρα, αλλά θα υπάρξει σταδιακή εναρμόνιση. Αυτό που προέχει είναι η ευστάθεια και η καλή λειτουργία των κλινικών, των τμημάτων, των νοσοκομείων, των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, συνολικά του συστήματος … Υπάρχουν κρίσιμες προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, με κυριότερη την ενίσχυση του ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού … είναι αθροιστικά σε εξέλιξη η προσθήκη περίπου 3.500 νέων μόνιμων θέσεων γιατρών στο σύστημα Υγείας, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Έτσι, θα έχουμε τις ελάχιστες προϋποθέσεις άσφαλούς εφαρμογής του νέου μοντέλου».
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι στο νέο πλαίσιο «κεντρική ιδέα είναι η κατάργηση της 24ωρης συνεχούς ενεργής εφημερίας … Πέραν των άλλων αντιφάσεων, η πρόταση της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών για εξάωρο πενθήμερο με μία εφημερία την εβδομάδα, δεν αποδέχεται την ανάγκη να καταργηθεί η ιδέα της 24ωρης συνεχούς εφημερίας. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι εξουθενωτική … η ποιότητα της περίθαλψης, η φροντίδα και η ασφάλεια του ασθενή είναι το κρίσιμο ζήτημα».
«Θα κατανείμουμε τον εφημεριακό χρόνο και φόρτο σε περισσότερους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ίδιων, τις αντοχές τους ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες που πρέπει, την ποιότητα της φροντίδας των ανθρώπων», όπως υπογράμμισε σε άλλο σημείο.
Δεν ισχύουν όσα καταμαρτυρούνται
«Το επιχείρημα περί ελαστικοποίησης και κατάργησης της σταθερής εργασίας δεν στέκει, καθώς στο νόμο αναφέρεται ρητά ότι το τακτικό ωράριο παραμένει πενθήμερο επτάωρο, συνεχές από τις 08.00 μέχρι τις 15.00», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.
«Είναι επίσης ψευδέστατα τα περί ατομικών συμβάσεων εργασίας … θα δίνεται η δυνατότητα στο γιατρό με ατομική συναίνεση να εξαιρείται από το όριο του 48ώρου και να μπορεί να κάνει μέχρι 60 ώρες, όπου και βάλαμε το όριο, ενώ τώρα δεν υπάρχει, θεωρητικά μπορεί να δουλεύει 70,80, 90 ώρες».
Επίσης, «ξεκαθαρίσαμε ότι το κονδύλι των εφημεριών … αυξάνεται σταθερά το 2015, 2016, 2017 και θα υπάρξει πρόβλεψη και στον προϋπολογισμό του 2018, από 335 εκατ. ευρώ σήμερα στα 350 ευρώ. Είναι εγγυημένο ότι δεν θα περικοπεί το εισόδημα των γιατρών».