Απορρίπτει την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως αυτή εισάγεται με τον νέο νόμο του υπουργείου Υγείας «Αναβάθμιση του ΕΣΥ», η ιατρική κοινότητα της χώρας. Σε πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας συνεχίζονταν -τουλάχιστον έως χθες- οι κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο νόμο, ενώ χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πανιατρικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή ως μια ύστατη προσπάθεια αποτροπής της ψήφισης του σχετικού σχεδίου νόμου.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν χθες έξω από τα γραφεία της 2ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης που χαρακτήριζαν τον νόμο -πλέον- του υπουργείου Υγείας «έγκλημα με το οποίο η κυβέρνηση θα καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στο ΕΣΥ». «Με ποιο προσωπικό και ποιες υποδομές μπορεί να εφαρμοστεί η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, όταν χιλιάδες είναι οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ κ. Στρατής Πλωμαρίτης. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για «πειραματισμούς» στον χώρο της Υγείας και επιχειρούμενη κατάρρευση του ΕΣΥ, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αντιδρά στη «νόθευση του δευτεροβάθμιου χαρακτήρα των νοσοκομείων» και την «κατάργηση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας».
Οι γιατροί χαρακτηρίζουν το σχέδιο νόμου «ανεφάρμοστο». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρη Βαρνάβα, απαιτούνται 19 υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση όσων ορίζει ο νόμος. Ο ίδιος προβλέπει ότι θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις εφημερίες από τον Σεπτέμβριο, καθώς η σχετική μηνιαία αποζημίωση που ορίζει ο νόμος δεν ανταποκρίνεται σε αριθμό εφημεριών ικανό για να καλύψει τις ανάγκες ασφαλούς εφημέρευσης των νοσοκομείων.