Ανεύθυνη δημόσια αντιπαράθεση για τη γρίπη Α

Σταθερή, αλλά σοβαρή, παραμένει η κατάσταση της υγείας του 33χρονου Έλληνα ασθενή με γρίπη Α (Η1Ν1), ο οποίος νοσηλεύεται από την περασμένη Τρίτη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) δημοσίου νοσοκομείου της χώρας και αποτελεί το πρώτο σοβαρό κρούσμα της νόσου στην Ελλάδα.

Πολύ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο ασθενής ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγείται, ενώ οι θεράποντες γιατροί του θεωρούν ως κρίσιμο στοιχείο, για την πορεία της υγείας του, ο 33χρονος να ξεπεράσει τη νεφρική ανεπάρκεια.

“Κόντρα” εντυπώσεων για το κρουαζιερόπλοιο

Με θύμα την άφωνη και ανήσυχη πια κοινή γνώμη εξελίχθηκε χθες και προχθές σκληρή δημόσια αντιπαράθεση άνευ ουσίας μεταξύ του νομάρχη Πειραιά Γ. Μίχα και των υγειονομικών αρχών, με αντικείμενο το κρουαζιερόπλοιο “Ruby Princess”, το οποίο έχει καταπλεύσει στην ακτή Ξαβερίου του Πειραιά και μεταφέρει, πέντε επιβαίνοντες με συμπτώματα ύποπτα για γρίπη Α (Η1Ν1).

Τελικά, χθες το πρωί, με την άδεια του λιμεναρχείου Πειραιά και των υγειονομικών υπηρεσιών της νομαρχίας Πειραιά, αποβιβάσθηκαν από το πλοίο με σημαία Βερμούδων οι 3.389 επιβάτες, ενώ οι 4 ναυτικοί και ο ένας επιβάτης που θρέθηκαν ταλικά θετικοί για απλή γίπη (Η1Ν1) παραμένουν νοσηλευόμενοι, αλλά όχι σε καραντίνα, στο υπερσύγχρονο ιατρείο του κρουαζιερόπλοιου.

Επιστολή Παπανδρέου στον Καραμανλή

Την έντονη ανησυχία του για την “έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού” για την αντιμετώπιση της γρίπης Α (Η1Ν1) εκφράζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, και ζητεί τη σύσταση ειδικής διυπουργικής επιτροπής.

Ο Γ. Παπανδρέου σημειώνει ότι “λόγω της ταχείας εξάπλωσης της μαζικής μορφής των κρουσμάτων” το πρόβλημα έχει μεταβληθεί σε ζήτημα “διαχείρισης, σχεδιασμού, συντονισμού συναρμόδιων φορέων, πληροφόρησης του κοινού, κινητοποίησης των μηχανισμών του κράτους και της κοινωνίας”. Έτσι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει την έντονη ανησυχία του “για την έλλειψη ενός σοβαρού επιχειρησιακού σχεδιασμού”, η οποία “επιτείνεται από το γεγονός ότι η έλλειψη πολιτικών για την ενίσχυση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της Υγείας τα τελευταία χρόνια καθιστούν τη χώρα μας περισσότερο ευάλωτη απέναντι σε μία κρίση, όπως αυτή της νέας γρίπης”.

Αναφερόμενος προφανώς στην επικοινωνική διαχείριση της υπόθεσης από τον υπουργό Υγείας, ο Γ. Παπανδρέου επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι “παρά τα θετικά βήματα, που αδιαμφισβήτητα έχουν γίνει, παρατηρήθηκαν πολλαπλά φαινόμενα επίσημης αντιφατικής ενημέρωσης του κοινού, με συνακόλουθη συνέπεια τη σύγχυση και την ανησυχία”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει, τέλος, ότι “χρειάζεται ένα πλήρες εθνικό σχέδιο που να αφορά την προστασία της υγείας των πολιτών, την κατάσταση και ανταπόκριση του συστήματος Υγείας, αλλά και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού” και ζητεί τη σύσταση και τη λειτουργία, σε διαρκή βάση, ειδικής διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κατάστασης και τον συντονισμό όλων των απαραίτητων κινήσεων και αποφάσεων.