Ανεξέλεγκτος ο Η1Ν1 από τον Σεπτέμβριο

Χιλιάδες αναμένονται τα κρούσματα στην Ελλάδα από το φθινόπωρο- Καλά νέα ωστόσο για την ισχύ του ιού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗΤΡΑΤΣΑ

Χιλιάδες μπορεί να είναι τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας ως τον Σεπτέμβριο. Τα περιστατικά της νόσου αυξάνονται ταχύτατα στην Ελλάδα και όπως προβλέπει ο λοιμωξιολόγος, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας κ. Ι. Κοσμίδης, δεν αποκλείεται άμεσα να ξεπεράσουν τα 1.000. Ως τις αρχές του φθινοπώρου μάλιστα, η κατάσταση σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο, καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη και τα κρούσματα να είναι χιλιάδες. Αν η νέα γρίπη «χτυπήσει» το 25%30% του πληθυσμού, πιθανώς να καταγράφονται καθημερινά ως και 10.000 περιστατικά, λέει ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σ. Τσιόδρας. Ο κ. Κοσμίδης μάλιστα θεωρεί ότι είναι προτιμότερο κάποιος να νοσήσει τώρα που ο ιός δεν έχει ακόμη υποστεί μετάλλαξη και να αποκτήσει ανοσία. «Τυχεροί θα είναι όσοι νοσήσουν τώρα που ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί» λέει η κυρία Γιαμαρέλλου. Πάντως, σύμφωνα με ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία ο ιός της νέας γρίπης μπορεί να είναι 40 φορές λιγότερο θανατηφόρος από ό,τι υπολόγιζαν. Οπως ανακοίνωσαν, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από το στέλεχος Η1Ν1 μπορεί να είναι 1 στα 10.000 περιστατικά και πιθανώς ακόμη μικρότερη, δηλαδή 1 στα 100.000 περιστατικά. Τ ις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει μια διασπορά του ιού στην κοινότητα- η νέα γρίπη προσβάλλει Ελληνες οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει από άλλη χώρα. Από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προκύπτει ότι 10 κρούσματα δεν έχουν επιδημιολογική σύνδεση. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις.

«Στη χώρα μας μόλις ξεκίνησε η διασπορά στην κοινότητα και δεν έχει φτάσει στα όρια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Αργά ή γρήγορα όμως θα προχωρήσει. Ευτυχώς για την ώρα τα περιστατικά είναι ελαφρά» σημειώνει ο κ. Κοσμίδης.

Το μείζον ζήτημα ωστόσο, σύμφωνα με την κυρία Γιαμαρέλλου, είναι αν το εμβόλιο για τον ιό της νέας γρίπης- εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του φθινοπώρου- θα «πιάνει» και ενδεχόμενη μετάλλαξή του. Από τον Η1Ν1 δεν νοσούν άτομα άνω των 60 ετώνεκτός αν είναι υψηλού κινδύνου – καθώς έχουν αντισώματα από παλιές λοιμώξεις ή πιθανώς επειδή εμβολιάζονται για την εποχική γρίπη. Περίπου το 75% εκείνων που νοσούν είναι κάτω των 30 ετών και το 60% κάτω των 20 ετών.

Ω ς χθες το βράδυ, τα περιστατικά που έχουν νοσήσει στη χώρα μας από τον νέο ιό της γρίπης ανέρχονταν σε 156, εκ των οποίων 70 είχαν ιαθεί πλήρως. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ( ΕΚΕΠΥ), αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

Στο μεταξύ, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ κ. Δ. Γάκης διέταξε χθες Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, ότι «οι πάσχοντες από τον ιό της νέας γρίπης νοσηλεύονταν σε κοινούς θαλάμους και περιφέρονταν στους διαδρόμους του νοσοκομείου χωρίς κανέναν περιορισμό, θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους ».

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ, «το προσωπικό της Α΄ Παθολογικής Κλινικής είναι επανδρωμένο και διαθέτει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να διεκπεραιώνει με ασφάλεια τη νοσηλεία σοβαρών λοιμογόνων νοσημάτων και όχι μόνο της γρίπης».

Αμεση ανάγκη για χρήματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο
ΓΕΝΕΥΗ
Περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια θα χρειαστούν οι αναπτυσσόμενες χώρες ως το τέλος του έτους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία της νέας γρίπης Η1Ν1.

«Για την υπόλοιπη χρονιάεκτιμούμε ότι μπορεί να έχουν ανάγκη ένα δισεκατομμύριο δολάρια» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. Αργότερα χθες επρόκειτο να παρουσιάσει στις δωρήτριες χώρες τα αιτήματα για οικονομική βοήθεια προς τις φτωχότερες περιοχές που απειλούνται από την πανδημία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για τη διάθεση του εμβολίου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ορισμένες εταιρείες έχουν δεχθεί να προσφέρουν το 10% της παραγωγής, ενώ άλλες θα δωρίσουν παρτίδες του εμβολίου. Σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, συνολικά 94.512 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη στον κόσμο. Οι νεκροί ανέρχονται σε 429. Ο Οργανισμός πιστεύει ότι στην πραγματικότητα τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια. Εκτίμησε μάλιστα ότι ως και δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εκδηλώσουν την ίωση.

Με τα κρούσματα της νέας γρίπης να πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς στο Νότιο Ημισφαίριο και στην Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ομολόγησε την περασμένη εβδομάδα ότι η εξάπλωση του ιού δεν μπορεί να εμποδιστεί.

Επιπλέον, ο ιός εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις ανθεκτικός στα αντι-ιικά φάρμακα, ενώ ανησυχίες προκαλεί στους επιστήμονες και ο κίνδυνος της μετάλλαξης.