«Ανθεκτικές» στην οικονομική κρίση αποδεικνύονται οι δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα συνεχίσουν και φέτος την αυξητική τους πορεία, φτάνοντας έως και στο 11,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), από 10% που ήταν πριν από δύο χρόνια. Η συνεχιζόμενη αύξηση είναι χαρακτηριστικό χωρών με υψηλό ποσοστό ιδιωτικών δαπανών Υγείας, όπως είναι και η χώρα μας.
Αυτές τις προβλέψεις κάνουν στελέχη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε πρόσφατη ανάλυσή τους για την επίπτωση της κρίσης στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών περίθαλψης. Οι ειδικοί του Οργανισμού εξετάζουν δύο «σενάρια»:
Το πρώτο προβλέπει σταθεροποίηση ή μικρή αύξηση των δαπανών κατά 0,2% του ΑΕΠ τη διετία 2008-2010. Το δεύτερο, που θεωρούν και πιο ρεαλιστικό, προβλέπει αύξηση κατά 1,6%, με τις δαπάνες Υγείας να φτάνουν φέτος στο 11,6% του ΑΕΠ.
Ακόμη και τα πιο χαμηλά ποσοστά αύξησης παραπέμπουν σε τεράστια ποσά. Το 0,2% του ΑΕΠ σημαίνει 500 εκατ. ευρώ, το 1,6% είναι 3,8 δισ. ευρώ. Αν οι δαπάνες φτάσουν τελικά στο 11,6% του ΑΕΠ, θα έχουν ανέλθει σε 27,5 δισ. Σε αυτά δεν υπολογίζονται τα 40 έως 50 δισ., τα οποία αποτελούν τη «μαύρη» οικονομία της Υγείας.
«Αν δεν υπήρχε η παραοικονομία, θα είχαμε ως οικονομία σημαντικά μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και μικρότερο δανεισμό», σχολιάζει ο καθηγητής Οργάνωσης και Οικονομικών της Υγείας, κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος.
Ακόμη κι έτσι -αναφέρει- δεν είναι σωστό να μειωθούν οι δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα. Η τυφλή περιστολή των δαπανών δεν οδηγεί πουθενά και ενδέχεται να προκαλέσει έντονο κοινωνικό πρόβλημα σε ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν οικονομική πίεση.
Οργανωτικά μέτρα
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει οργανωτικά κυρίως μέτρα και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της οικονομικής αιμορραγίας: «Ενα βασικό θέμα είναι ποιοι προμηθευτές νοσοκομείων θα εξοφληθούν με την προωθούμενη ρύθμιση. Μεταξύ αυτών που διεκδικούν σήμερα τεράστια ποσά είναι και εκείνοι που διαθέτουν στο ΕΣΥ τα υλικά τους δέκα ή περισσότερες φορές πάνω από την τιμή που ισχύει σε άλλες χώρες».
Ο κ. Λιαρόπουλος θεωρεί ότι πολλά από τα νοσοκομεία πρέπει να συγχωνευτούν με άλλα, προκειμένου να λειτουργήσουν και να στελεχωθούν καλύτερα: «Από τα 16 νοσοκομεία της Α’ Περιφέρειας Αττικής πρέπει να μείνουν 12. Στο Λασίθι υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία και πρέπει να λειτουργεί ένα ή το πολύ δύο».
Δημήτρης Καραγιώργος