Βγήκαν τα «νυστέρια» για την περιπέτεια της υγείας του Αρχιεπισκόπου, ο οπoίος εξήλθε από την εντατική
Τετάρτη, 10.10.07
Ανοιχτός πλέον «πόλεμος» έχει ξεσπάσει γύρω από την περιπέτεια της υγείας του Αρχιεπισκόπου. Οι απερίφραστες κατηγορίες και τα υπονοούμενα για λανθασμένες ιατρικές επιλογές δίνουν και παίρνουν μετά την αποτυχημένη προσπάθεια μεταμόσχευσης ήπατος στον κ. Χριστόδουλο στο Μαϊάμι.
Αυτά που ακούγονταν παρασκηνιακά στη διάρκεια της νοσηλείας του Αρχιεπισκόπου στο Αρεταίειο ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια, «φωτογραφίζοντας» πλέον τα μέτωπα και τις… συμμαχίες, στις οποίες εμπλέκονται μέλη της ιατρικής κοινότητας αλλά και του πολιτικού χώρου.
Οι προσωπικές κόντρες μεταξύ πανεπιστημιακών γιατρών – με επίκεντρο, όπως λέγουν ορισμένοι εξ αυτών, την έδρα της Χειρουργικής, για την οποία φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί… «μνηστήρες» – διαδραματίζονται πλέον απροκάλυπτα, την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής του.
Σημείο αιχμής στη διαμάχη των γιατρών είναι αν η απόφαση για μεταμόσχευση ήταν εξ αρχής σωστή καθώς και αν «φιμώθηκαν» οι φωνές αντίρρησης στην απόφαση αυτή.
«Ολοι όσοι συμμετείχαν στα ιατρικά συμβούλια – και οι προσκεκλημένοι από το εξωτερικό επιστήμονες – είχαν συμφωνήσει με τη μεταμόσχευση. Οσοι δεν μετείχαν δεν έχουν λόγο», αναφέρει στον ΕΤ ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής Δ. Βώρος, αφήνοντας αιχμές για «άλλους λόγους, μη ιατρικούς, που υποκινούν τα όσα λέγονται εκ των υστέρων».
Ο επί χρόνια γιατρός του Αρχιεπισκόπου καθηγητής Παθολογίας κ. Σωτήρης Ράπτης έχει άλλη γνώμη: «Από την αρχή ήμουν κατά της μεταμόσχευσης και είχα προτείνει άλλη αντιμετώπιση αλλά δεν με άκουσαν», λέει ο ίδιος στον ΕΤ κατηγορώντας ευθέως το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου «που ανακατευόταν πολύ στις ιατρικές αποφάσεις».
Αλλα μέλη της ιατρικής ομάδας ανάφεραν χθες ότι ουδέποτε εκφράστηκαν αντιρρήσεις στα περί μεταμόσχευσης εντός ή εκτός ιατρικού συμβουλίου.
Η κόντρα πάντως «κρατάει» από πριν ακόμη εισαχθεί ο Αρχιεπίσκοπος στο Αρεταίειο, στις αρχές Ιουνίου:
Ολα άρχισαν όταν ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε ως επικεφαλής της ιατρικής ομάδας τον κ. Βώρο. Η επιλογή αυτή δεν… άρεσε, καθώς ο Δ. Βώρος φαίνεται να έχει αρκετούς αντιπάλους.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βώρος έχει θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του τακτικού καθηγητή αλλά απορρίφθηκε. Την πρώτη φορά «έχασε» για δύο ψήφους ενώ τη δεύτερη μόνον ένας πανεπιστημιακός ψήφισε εναντίον της εκλογής του.
Βέτο
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για το «μπλοκάρισμα» της υποψηφιότητας του κ. Βώρου είχαν προηγηθεί μετακινήσεις αναπληρωτών καθηγητών από το Λαϊκό – όπου επίσης στεγάζονται πανεπιστημιακές χειρουργικές κλινικές και όπου υπηρετούσε ο τέως υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος – ώστε να βρεθούν την κατάλληλη στιγμή οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα έβαζαν βέτο στην εκλογή του Δ. Βώρου.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή μένει κενή μία έδρα Χειρουργικής – στη Δ’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών – για την οποία η εκλογή θα γίνει γύρω στον ερχόμενο Μάρτιο. Μέχρι τα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού θα μείνει χωρίς τακτικό καθηγητή και η Α’ Κλινική.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στόχος δεν είναι η διεύθυνση των πανεπιστημιακών κλινικών αλλά απλώς ο τίτλος του τακτικού καθηγητή! Αντίστοιχα για την περίπτωση του Αρχιεπισκόπου οι προσωπικές αντιπαλότητες βγήκαν στην επιφάνεια καθώς πολλοί ήθελαν τη δόξα του «θεράποντος ιατρού του μακαριότατου»…
Κάπως έτσι εξηγείται η κριτική που εκφραζόταν υπογείως την περίοδο του Αρεταίειου σχετικά με τις θεραπευτικές προτάσεις του κ. Βώρου.
– Την αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων της Αττικής και της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών προκάλεσαν οι ιατρικοί διαξιφισμοί σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου.
Με ανακοινώσεις τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιώς καθώς και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) ζητούν σεβασμό στην ασθένεια του Αρχιεπισκόπου και τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας. Υποστηρίζουν δε ότι μόνοι αρμόδιοι είναι οι θεράποντες ιατροί του κ. Χριστόδουλου