Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μεγάλες λίστες αναμονής
Οι Ελληνες πολίτες δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία – τα βαθμολογούν με 4,56, με «άριστα» το 10, κυρίως εξαιτίας των χαμηλής ποιότητας ξενοδοχειακών υπηρεσιών τους και της μεγάλης λίστας αναμονής για ορισμένες ειδικότητες.
Τα τρία μεγάλα «Α-ρνητικά» του ελληνικού συστήματος υγείας, σύμφωνα με τη μελέτη «Οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα 1996 – 2006», του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρουσιάστηκε χθες, είναι η Ανισοκατανομή, η Ανεπάρκεια και η Ανισότητα. Νοσοκομειακές υπηρεσίες άνισα κατανεμημένες, σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό κυρίως νοσηλευτικό, αλλά και ισχυρή παρουσία του ιδιωτικού τομέα ιδίως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χαρακτηρίζουν με αδρές γραμμές την εξέλιξη του χώρου της υγείας στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Η Ελλάδα διαθέτει 4,7 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, με το λεκανοπέδιο Αττικής και τη Μακεδονία να συγκεντρώνουν το 67% των νοσοκομειακών κλινών της χώρας μας, αλλά και μεγάλο αριθμό ασθενών από άλλες περιφέρειες, που αναζητούν νοσηλευτική φροντίδα. Ως υγειονομικά αυτοδύναμες περιφέρειες χαρακτηρίζονται από τη μελέτη η περιφέρεια της πρωτεύουσας, της Μακεδονίας και της Ηπείρου, αφού όχι μόνο «συγκρατούν» τους κατοίκους – ασθενείς εντός των συνόρων τους, αλλά δέχονται και ασθενείς από άλλες περιοχές της χώρας.
Αντίθετα, «αδύναμες» υγειονομικά περιφέρειες είναι η Στερεά Ελλάδα (πλην της Αττικής), η Εύβοια και η Πελοπόννησος, που εμφανίζουν μεγάλη «διαρροή» ασθενών προς άλλες περιοχές. Ανεπαρκής κρίνεται επίσης η στελέχωση των νοσοκομείων με προσωπικό, αφού στη χώρα μας αναλογεί ένας νοσηλευτής ανά κλίνη, τη στιγμή που η μέση αναλογία στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ είναι περίπου 3:1.