Ανησυχία για φυματίωση σε μαθητές

Συναγερμός για τον ιό της φυματίωσης στα σχολεία
Χτύπησε 40 μαθητές Δημοτικού στον ¶γιο Δημήτριο
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ
Συνολικά περίπου σαράντα παιδιά μολύνθηκαν με τον βάκιλο της φυματίωσης σε Δημοτικό του Αγίου Δημητρίου, από έναν δάσκαλό τους που εκδήλωσε την ασθένεια.

δάσκαλος του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου είχε νοσήσει με φυματίωση στις αρχές Μαΐου. Από τον έλεγχο που είχε γίνει τότε, 10 παιδιά είχαν βρεθεί θετικά στην εξέταση μαντού για τη φυματίωση και ορισμένα από αυτά είχαν λάβει προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να μη νοσήσουν.

Όπως έγινε γνωστό χθες, κατά τον επαναληπτικό έλεγχο που έγινε σε όλο το προσωπικό και τους μαθητές του σχολείου (όπως επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις), συνολικά 29 παιδιά παρουσίασαν ενδείξεις για μόλυνση από τον βάκιλο που προκαλεί τη φυματίωση και παραπέμφθηκαν στο αντιφυματικό ιατρείο του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Στα 13 από αυτά τα παιδιά χορηγήθηκε προφυλακτική αγωγή (χημειοπροφύλαξη) για διάστημα 3-6 μηνών. Κανένας από τους μαθητές δεν έχει εκδηλώσει φυματίωση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους υπόλοιπους μαθητές και η λειτουργία του σχολείου συνεχίζεται κανονικά.

Πώς μεταδίδεται

Ο βάκιλος του Κοχ που προκαλεί τη φυματίωση μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που εισπνέουν τα μολυσμένα σταγονίδια δεν νοσούν από φυματίωση ούτε τη μεταδίδουν σε άλλους, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται θετικοί στο τεστ μαντού. Η νόσος εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη του βακίλου και τότε γίνεται λόγος για ενεργό φυματίωση. Η χημειοπροφύλαξη χορηγείται για να σταματήσει αυτή τη διαδικασία -συνήθως τα φάρμακα λαμβάνονται μέχρι και για 6 μήνες.

«Μέχρι την ηλικία των 33 χρόνων συνιστάται η χορήγηση προφυλακτικής αγωγής, ενώ από την ηλικία αυτή και μετά η εκδήλωση της νόσου είναι σπάνια. Επιπλέον, αν κάποιος έχει εμβολιαστεί -το εμβόλιο γίνεται στην ηλικία των 6 χρόνων -δεν προστατεύεται 100% από τον βάκιλο», αναφέρει ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας πως κάθε χρόνο στη χώρα μας «περίπου 200 παιδιά προσβάλλονται από φυματίωση».

Επίμονος βήχας, υψηλός πυρετός, δύσπνοια, απώλεια βάρους είναι τα κυριότερα συμπτώματα της φυματίωσης στους ενηλίκους. Στα παιδιά, το βασικότερο σύμπτωμα είναι ο πυρετός (μέχρι και 40Ψ) που επιμένει για πολλές ημέρες.

Απειλή στην Ευρώπη

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ φυματίωσης σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται τα τελευταία πέντε χρόνια. «Η χαλάρωση των προληπτικών μέτρων αλλά και η μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών χαμηλού υγειονομικού επιπέδου σε όλη την Ευρώπη αποτελούν τους κύριους λόγους της σταδιακής ανάκαμψης της φυματίωσης» εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Παναγιώτης Μπεχράκης. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων και το Αντιφυματικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Σωτηρία, από το 1993 ώς το 2002 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 4.108 κρούσματα φυματίωσης. Το 1882 ο Γερμανός μικροβιολόγος Ρόμπερτ Κοχ απομόνωσε για πρώτη φορά το μυκοβακτηρίδιο που προκαλεί τη φυματίωση, το οποίο έμεινε γνωστό ως «βάκιλος του Κοχ».

Η νόσος αποτελούσε μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας, ενώ μέχρι το 1944 μπορούσε να αντιμετωπιστεί συντηρητικά μόνο με οξυγονοθεραπεία σε σανατόρια και τεχνητό πνευμονοθώρακα. Από εκείνη τη χρονιά άρχισε η θεραπεία με στρεπτομυκίνη ενώ δέκα χρόνια αργότερα άρχισαν να δοκιμάζονται συνδυασμοί φαρμάκων.