Site icon www.ygeianet.gr

Ανησυχία για τις επιπλοκές της νέας γρίπης

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Ανησυχία προκαλεί στην ελληνική επιστημονική κοινότητα ο θάνατος τεσσάρων υγιών ανθρώπων από επιπλοκές της νέας γρίπης, μετά την έναρξη της πανδημίας. Η τελευταία, 47χρονη γυναίκα, καθ΄ όλα υγιής, άφησε την τελευταία της πνοή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μόλις ένα βήμα προτού φθάσει η πανδημία στο ζενίθ της, την περασμένη Πέμπτη. Συνολικά 29 άνθρωποι είχαν αποβιώσει ως την Παρασκευή, οι περισσότεροι με πολλά προβλήματα υγείας.

Οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για ραγδαία εξάπλωση της νόσου και εκτιμούν ότι 90 άνθρωποι στην Ελλάδα θα χάσουν τη ζωή τους από επιπλοκές της νέας γρίπης. Παράλληλα, κάνουν έκκληση προς τους πολίτες, όχι μόνο σε αυτούς που αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας, να εμβολιαστούν άμεσα. Στόχος είναι να εμβολιαστούν 5 εκατ. άνθρωποι προκειμένου να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας έναντι της νόσου. Από τις 16 Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, ως και την περασμένη Πέμπτη είχαν εμβολιασθεί συνολικά 183.328 άτομα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τη νέα γρίπη έφθασε τις 8.463. Ενα στα δύο δείγματα που αναλύονται είναι θετικό στον ιό της νέας γρίπης. Τα περιστατικά που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά αφορούν κυρίως παιδιά και νέους μέχρι 34 ετών. Περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς είναι 15-29 ετών, ενώ περισσότερα από 1.000 κρούσματα αφορούν παιδιά 10-14 ετών.

Το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες, στην πλειονότητά τους, είναι γιατί η νέα γρίπη πλήττει νέους και υγιείς ανθρώπους. «Η εποχική γρίπη πλήττει κυρίως τα βρέφη και αυτούς που είναι πάνω από 65 ετών. Γι΄ αυτό αυτοί που συνήθως εμβολιάζονται είναι οι ηλικιωμένοι.Η νέα γρίπη όμωςπροσβάλλεικαι νέους ανθρώπους. Σε ορισμέναάτομα η φλεγμονή προχωρείταχύτατα από τον φάρυγγα στον πνεύμονα προκαλώντας βαριά πνευμονία»δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γ. Σαρόγλου, ο οποίος επίσης σημειώνει: «Ο πνεύμονας αντιδρά στον ιό με μια ιδιαίτερη ευαισθησία και αυτό είναι που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, ακόμη και στον θάνατο».

Ο διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής και της Μονάδας Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και μέλος του Εθνικού Επιστημονικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης κ. Παν. Γαργαλιάνοςπροσθέτει ότι από την αρχή της πανδημίας ήταν γνωστό ότι τα βαριά περιστατικά θα αφορούσαν και υγιείς, κατά τα άλλα, ανθρώπους. Αυτό φάνηκε και στις πρώτες χώρες που επλήγησαν από τη νέα γρίπη (Μεξικό, ΗΠΑ). «Το φαινόμενοαυτό δεν έχει διασαφηνιστεί, αλλάαπό τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεταινα οφείλεται σε δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η πιθανή μικρή ανεπάρκειατου αμυντικού μηχανισμού του ανθρώπου, η οποία δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πουθενά παγκοσμίως με τις υπάρχουσες μεθόδουςελέγχου ανοσοανεπάρκειας.Ο δεύτερο λόγος είναι ότι σε ορισμένα περιστατικά με βαριά νόσησηεντοπίστηκε η γνωστή μετάλλαξητου ιού. Αυτή αναφέρθηκεαρχικά από τη Νορβηγία. Στη συνέχεια ανιχνεύθηκε και σε πολλέςάλλες χώρες» εξηγεί ο κ. Γαργαλιάνος.

Διευκρινίζει πάντως ότι ως σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει ανιχνευθεί μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης. «Η εποχική γρίπη» συνεχίζει «είναι γνωστό από παλιά ότι θα έχει βαριά νόσηση- σπανίως αλλά σε υπαρκτόαριθμό- σε υγιείς ανθρώπους. Η κύρια διαφορά των δύο λοιμώξεωνείναι ότι η εποχική γρίπη πλήττει τους ηλικιωμένους, ενώ η νέα γρίπη αφορά κυρίως τους νέους.Σε κάθε περίπτωση η έρευνα για την αποκάλυψη των αιτίων συνεχίζεται».

Ούτε για την εποχική γρίπη εμβολιάστηκαν υγειονομικοί

Oύτε έναντι της εποχικής γρίπης εμβολιάζονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, παρ΄ ότι έρχονται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που έχουν ευάλωτη ως και κακή υγεία. Για το πανδημικό εμβόλιο- όπως έδειξαν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό- ούτε κουβέντα… Δεν είναι λίγοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που προβάλλουν δημοσίως τους λόγους για τους οποίους δεν θα λάβουν το πανδημικό εμβόλιο, τη στιγμή που ο αριθμός των ασθενών και των νεκρών ανεβαίνει ημέρα με την ημέρα και οι ειδικοί επιστήμονες προτρέπουν τους πολίτες κάθε ηλικίας να θωρακιστούν έναντι της νέας γρίπης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ως τον περασμένο Σεπτέμβριο πολλοί εργαζόμενοι δεν γνώριζαν καν ότι λειτουργεί επιτροπή λοιμώξεων στο νοσοκομείο όπου εργάζονται.

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη του αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ι. Τούντα, μόλις οι τέσσερις στους δέκα εργαζομένους θεωρούν ότι είναι καλά ή πολύ καλά ενημερωμένοι για την πανδημία γρίπης. Στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής πριν από την έναρξη του πανδημικού εμβολιασμού των πολιτών, συμμετείχαν 758 εργαζόμενοι από ένδεκα νοσοκομεία.

Ως προς τα προληπτικά μέτρα προστασίας στον χώρο του νοσοκομείου, διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι συμφωνούν με τη χρησιμότητα των συνήθων μεθόδων προστασίας. Το πλύσιμο των χεριών (συμφωνούν απόλυτα το 95,7% των εργαζομένων), η χρήση αλκοολούχων διαλυμάτων (84,1%), η χρήση γαντιών (88,2%), χειρουργικής μάσκας (60,2%) και ιατρικής μπλούζας (60,6%) συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά απόλυτης συμφωνίας. Αντίθετα, μέτρα όπως ο προληπτικός έλεγχος της θερμοκρασίας όσων εισέρχονται στο νοσοκομείο (42,5%) δεν θεωρούνται χρήσιμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν επτά στους δέκα εργαζομένους (68,9%) συμφωνεί απόλυτα με το ότι ο περιορισμός των επισκέψεων στο νοσοκομείο θα αποτελούσε χρήσιμο μέτρο.

Exit mobile version