Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης

Κάθε λεπτό τέσσερις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ένα τρίτο του πληθυσμού της γης είναι μολυσμένο με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται 8,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά εμφάνισης της νόσου απ’ όσους έχουν μολυνθεί και 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο. Αν δεν αντιμετωπιστεί μέσα στην επόμενη 20ετία θα μολυνθούν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι και 35 εκατομμύρια θα πεθάνουν. Το 95% των κρουσμάτων παρουσιάζεται στις υπό ανάπτυξη χώρες, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία εμφανίζεται μόνο το 5%.

Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος που διεξάγεται στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης. Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες είναι κάτω από είκοσι περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, αναλογία που εκτινάσσεται σε 100-250 ανά 100.000 ανθρώπους στην Ασία και την Αφρική. Στην Ευρώπη παρατηρείται ανισοκατανομή της φυματίωσης. Στη Βόρεια Ευρώπη σημειώνονται μέχρι 20 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού κάθε χρόνο, στην Κεντρική και σε ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης 20 έως 50, ενώ στις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες 50 έως 165.

Tα κρούσματα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δηλώνονται περί τις 10 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού κάθε χρόνο, αλλά είναι γνωστό ότι δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα και ο αριθμός αυτός υπολογίζεται περίπου στο διπλάσιο. Αυτό δείχνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει αναστολή της πτωτικής πορείας της νόσου, που αποδίδεται από τους ειδικούς, κατά κύριο λόγο, στην αθρόα είσοδο στη χώρα μας μεταναστών, λαθρομεταναστών και προσφύγων. Το υπάρχον σύστημα αντιφυματικού αγώνα στη χώρα μας, τονίζουν οι επιστήμονες, δεν καλύπτει πλήρως τους μετανάστες. Η πρόσφατη διαδικασία χορήγησης κάρτας οδήγησε στην εκτέλεση ακτινογραφίας θώρακος, θεωρείται όμως, ότι την κάρτα διεκδίκησαν κυρίως αυτοί που ζουν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Παράλληλα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 400.000 λαθρομετανάστες από χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωσης, οι οποίοι δεν έχουν ελεγχθεί και είναι άγνωστο κατά πόσο συμβάλλουν στην επίταση του προβλήματος στη χώρα μας.

Συμπερασματικά τονίστηκε ότι η φυματίωση σήμερα διαγιγνώσκεται με ασφάλεια, θεραπεύεται πλήρως με την ορθή αγωγή και μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με την ορθή εφαρμογή του αντιφυματικού προγράμματος. Εν τούτοις συνεχίζει να αποτελεί μείζον υγειονομικό πρόβλημα παγκοσμίως με επιδείνωση τις τελευταίες δεκαετίες. Αν και η αύξηση εμφάνισης της νόσου αφορά περισσότερο τις υπό ανάπτυξη χώρες, εν τούτοις προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των χωρών, αφού με τις σημερινές συνθήκες επικοινωνίας «κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής, αν όλοι δεν είναι ασφαλείς», σύμφωνα με τη ρήση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ