Ανω κάτω το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών στη Θεσσαλονίκη

 

Προβλήματα ενιαίας έκφρασης φαίνεται πως αντιμετωπίζει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), που παραμένει χωρίς διοικητικό συμβούλιο δυο μήνες μετά τις εκλογές. Μέλη του δ.σ. της καταγγέλλουν για συμπαιγνίες και μεθοδεύσεις τις παρατάξεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Στην καταγγελία, που υπογράφουν τα μέλη της Κίνησης για την Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και της Πρωτοβουλίας Γένοβα-Νυστέρι, εκτοξεύονται κατηγορίες κατά του προέδρου της ΕΝΙΘ, Χρήστου Παπαστεργίου. Οπως υποστηρίζουν οι υπογράφοντες Θοδωρής Ζδούκος, Δάφνη Κατσίμπα, Στράτος Πλωμαρίτης (Κίνηση για την Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ) και Γιάννης Κούτρας (Πρωτοβουλία Γένοβα-Νυστέρι), «ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ σε συνεργασία με τη ΔΑΚΕ υλοποιούν σχέδιο φίμωσης της ένωσης σε μια περίοδο κρίσιμη για την τύχη του ΕΣΥ».

Τα τέσσερα μέλη του δ.σ. της ΕΝΙΘ καταγγέλλουν τον πρόεδρο της ένωσης ότι, ενώ ήταν υποχρεωμένος από το καταστατικό να συγκαλέσει το δ.σ. σε επτά ημέρες από τις εκλογές, άφησε να περάσουν 35 ημέρες, βγάζοντας την ένωση από το χορό των κινητοποιήσεων και των αγώνων. Επιπλέον, επιρρίπτουν ευθύνες σε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για τη συγκρότηση του προεδρείου και καταγγέλλουν το γεγονός ότι δε γνωστοποιήθηκε ποτέ απόφαση της ένωσης, σύμφωνα με την οποία η πρόταση του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις ήταν απαράδεκτη και έπρεπε να αποσυρθεί και να ανοίξει διάλογος.

«Πραξικόπημα»

Οι υπογράφοντες κάνουν λόγο για «συνδικαλιστικό πραξικόπημα», ενώ, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν τον κ. Παπαστεργίου ότι «εμφανίστηκε με την ιδιότητα του γραμματέα της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ από κοινού με τον εκπρόσωπο της ΝΔ δήθεν για να "καταγγείλουν" το σχέδιο συγχωνεύσεων γιατί "στην ουσία δεν κάνει τίποτα". Αν πραγματικά ήθελαν να αντισταθούν στο σχέδιο, τότε θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν την ΕΝΙΘ, να κινητοποιήσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς και σε συντονισμό με τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ να πρωτοστατήσουν σε ένα πανοσοκομειακό και ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στις συγχωνεύσεις».

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες, ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ δήλωσε στον «Α»: «Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, εκτός από το ότι πρέπει τα μέλη του δ.σ. να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη λειτουργία της ένωσης».

ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ