Aνοίγουν 27 επαγγέλματα

Η κυβέρνηση θα «βαφτίσει» διαρθρωτική αλλαγή μια κοινοτική επιταγή, καθώς είναι υποχρεωμένη να την ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο ανοίγοντας τον δρόμο δραστηριοποίησης στην Ελλάδα σε υπηκόους χωρών-μελών

Ανοίγει 27 «κλειστά» επαγγέλματα η κυβέρνηση υπό το βάρος των πιέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε μία προσπάθεια να εμφανίσει ότι διαθέτει μεταρρυθμιστικό προφίλ.

Μετά τις συνεχείς εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή για υλοποίηση ενός δεύτερου γύρου μεταρρυθμίσεων, στο υπουργείο Οικονομίας προετοιμάζονται πυρετωδώς με στόχο να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους η σχετική κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών.

Ετσι, θα «βαφτίσουν» διαρθρωτική αλλαγή μία κοινοτική επιταγή καθώς η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 123/2006.

Eπικοινωνιακά

Πάντως, ανεξάρτητα με το πώς θα χειριστεί επικοινωνιακά το θέμα η κυβέρνηση, το βέβαιο είναι πως ξεκινά η απελευθέρωση των υπηρεσιών για 27 επαγγέλματα (μεταξύ των οποίων δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί , αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.λπ.) ανοίγοντας τον δρόμο δραστηριοποίησης στην Ελλάδα σε υπηκόους άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επί του παρόντος εξαιρούνται ξεναγοί, συμβολαιογράφοι και οδηγοί ταξί.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στην εσωτερική αγορά και ένταση του ανταγωνισμού σε ορισμένους κλάδους.

Ο «Πολωνός υδραυλικός» θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας, ενώ ελεύθερη θα είναι και η «εισβολή» ξένων αλυσίδων οπτικών ή μεγάλων δικηγορικών γραφείων.

Δεν είναι τυχαίο πως η χώρα μας έχει καταδικαστεί και της έχει επιβληθεί πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή απαγορεύει την είσοδο ξένων αλυσίδων οπτικών ειδών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η απελευθέρωση παροχής υπηρεσιών στο εσωτερικό από ξένους υπηκόους δεν σχετίζεται με το άνοιγμα επαγγελμάτων στα οποία η έκδοση αδειών και ο καθορισμός τιμών και αμοιβών γίνεται με διοικητικές πράξεις.

Επιπρόσθετα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απελευθέρωση των υπηρεσιών θα γίνει τμηματικά προκειμένου να αποφευχθούν έντονες αντιδράσεις.

Πιο αναλυτικά, από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα τεθεί σε πλήρη ισχύ η οδηγία 123/2006 περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με αυτήν θα επιτρέπεται σε υπηκόους άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ασκούν στην Ελλάδα μία σειρά από επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών όπως τα ακόλουθα:

-Δικηγόροι, Γιατροί, Χημικοί, Γεωπόνοι, Οπτικοί, Αρχιτέκτονες, Ορκωτοί ελεγκτές, Εμπορικοί πράκτορες, Ηλεκτρολόγοι, Υδραυλικοί, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Κουρείς, Κομμωτές, Λογιστές, Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Μαίες, Ναυπηγοί, Οδοντίατροι, Νοσηλευτές, Περιβαλλοντολόγοι, Πολεοδόμοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Φαρμακοποιοί, Φοροτεχνικοί, Φυσιοθεραπευτές, Πιστοποιητές – ειδικοί δοκιμών, Συμβολαιογράφοι, Ξεναγοί, Οδηγοί Ταξί.

Eξαιρέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση η απελευθέρωση δεν θα αφορά τους ξεναγούς (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχθεί σχετικό αίτημα που έχουν υποβάλει η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και άλλες χώρες), τους συμβολαιογράφους και τους οδηγούς ταξί.

Γενικότερα έχουν εξαιρεθεί όλες οι υπηρεσίες μεταφορών.

Πάντως, εκτιμάται ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των υπηρεσιών σε αρκετούς από τους παραπάνω κλάδους οι συνθήκες στην αγορά θα εξακολουθούν να είναι ολιγοπωλιακές.

Κι αυτό γιατί σε πολλά από τα επαγγέλματα αυτά οι τιμές θα συνεχίσουν να καθορίζονται με διοικητικές πράξεις.

Για παράδειγμα, ακόμη και αν εγκατασταθούν μεγάλες ξένες δικηγορικές φίρμες στην Ελλάδα, η πολιτεία θα συνεχίζει να ορίζει τις τιμές των δικαστικών παραστάσεων και να δημιουργεί συνθήκες τεχνητής ζήτησης με την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και την παράλληλη οικονομική επιβάρυνση πολλών πράξεων (π.χ. συμβολαιογραφικών πράξεων) καθώς το επάγγελμα επί της ουσίας θα παραμείνει «κλειστό».

Το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων αποτελεί πάγιο αίτημα παραγωγικών φορέων οι οποίοι θεωρούν πως η διαιώνιση του σημερινού καθεστώτος νοθεύει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά.

Κώστας Τσαχάκης