Οι επτά μήνες που μεσολάβησαν από τότε που ενέσκηψε στην Ελλάδα ο νέος ιός της γρίπης φαίνεται πως δεν ήταν αρκετοί, για να αρχίσει μία συστηματική προετοιμασία στον τομέα της επείγουσας ιατρικής, παρότι τα αρχικά επίσημα σενάρια παρουσίαζαν τον Η1Ν1 πολύ πιο επιθετικό από όσο τελικά αποδεικνύεται ότι είναι.
Του Κωστή Κεκελιάδη
Καθημερινά στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται τουλάχιστον 40 άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ υπάρχουν 150 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας κυρίως της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περίπου 3.400 άνθρωποι αποκλείονται από τις δημόσιες μονάδες εντατικής θεραπείας.
Υπό το βάρος της πίεσης που δημιουργούν οι αυξημένες ανάγκες νοσηλείας σε ΜΕΘ λόγω και των επιπλοκών που προκαλεί η νέα γρίπη το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει σε καθεστώς «τελευταίας στιγμής» να λειτουργήσουν τουλάχιστον 45 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ εντός της εβδομάδας σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία εντατικής θεραπείας.
Το σχέδιο θα υλοποιηθεί με εκταμίευση χρημάτων από τον προϋπολογισμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που θα διατεθούν στη μισθοδοσία γιατρών και νοσηλευτών (υπολογίζονται σε περίπου 180), οι οποίοι θα εργαστούν με το καθεστώς του επικουρικού γιατρού, συνάπτοντας δηλαδή 12μηνες και διετείς συμβάσεις.
«Πρόκειται για την πρώτη -ύστερα από χρόνια- συνεργασία των εντατικολόγων με το υπουργείο Υγείας», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικολόγων Αντώνης Μαυρομμάτης, παραπέμποντας στην ανοιχτή σύγκρουση των εντατικολόγων με τον προηγούμενο υπουργό Υγείας.
Ο Δ. Αβραμόπουλος αμφισβητούσε ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χιλιάδες άνθρωποι, εάν λειτουργούσαν τα κλειστά κρεβάτια μονάδων εντατικής.
Με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας και των εντατικολόγων μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου υπολογίζεται να λειτουργήσουν σταδιακά 90 κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Για τα υπόλοιπα περίπου 60 κρεβάτια (από τα συνολικά 150) που θα παραμείνουν κλειστά η κατάσταση είναι κάπως πιο περίπλοκη, καθώς στο διάστημα που είναι ανενεργά έχουν αφαιρεθεί εξαρτήματα του εξοπλισμού τους, για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες ενεργών κλινών. Η πρόταση της εταιρείας εντατικολόγων προβλέπει τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για τον (επαν)εξοπλισμό τους.
«ΜΟΝΟΨΗΦΙΟΣ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ με τους εντατικολόγους, για να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και κυρίως η κατανομή των νέων κρεβατιών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη στα παρασκήνια καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις, αφού, όπως λένε υπεύθυνοι υγειονομικών περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, «στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται το άνοιγμα μονοψήφιου αριθμού κρεβατιών». Το αν ο αριθμός αυτός συνιστά πρόβλημα για την εξυπηρέτηση των ασθενών στην πόλη εξαρτάται κυρίως από τα νέα κρεβάτια ΜΕΘ που θα λειτουργήσουν στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης υπάρχουν περίπου 12 με 13 κρεβάτια εντατικής θεραπείας που δεν λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Σημειώνεται ότι, από τις 925 θέσεις ιατρικού προσωπικού που συστάθηκαν με νόμο, ο οποίος πέρασε από τη Βουλή, οι 70 είναι για νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι δεκαπέντε αφορούν γιατρούς εντατικολόγους (δέκα για ΜΕΘ ενηλίκων και πέντε για τη ΜΕΘ παίδων στο Ιπποκράτειο), οι οποίοι ωστόσο, ακόμη κι αν προκηρυχθούν σήμερα οι θέσεις και οι διαδικασίες κινηθούν με τους ταχύτερους ρυθμούς, δεν θα φτάσουν στα νοσοκομεία πριν από τον Απρίλιο.
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Σε νέα 24ωρη απεργία σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί την Πέμπτη, δύο εβδομάδες μετά την πρώτη προειδοποιητική κινητοποίηση στο ΕΣΥ. Στην απόφαση αυτή προχώρησε η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών μετά την άκαρπη συνάντηση της εκτελεστικής γραμματείας με το νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν μεταξύ άλλων να λυθούν οι εκκρεμότητες για την πληρωμή όλων των εφημεριών με συνυπολογισμό του νέου πλαφόν, να προκηρυχθούν από την υπουργό οι 925 θέσεις, που εγκρίθηκαν από τη Βουλή, να προωθηθούν οι 300 θέσεις ειδικευομένων και να σχεδιαστούν οι 2.500 συμφωνημένες προσλήψεις για το 2010.
«Εκτιμούμε ότι ο προϋπολογισμός του 2010 δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των νοσοκομειακών γιατρών”, τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή του το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, προσθέτοντας ότι στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού χρειάζεται να γίνουν οι “αναγκαίες αναπροσαρμογές των κονδυλίων που αφορούν την υγεία, ώστε να καλύπτουν τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και την πλήρη αποζημίωση των προγραμμάτων εφημέρευσης, το οποίο κατά τις εκτιμήσεις μας ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ”.
Δύο νέοι άνθρωποι χωρίς ιατρικό ιστορικό νεκροί λόγω Η1Ν1
Ένας 19χρονος και μία 18χρονη χωρίς ιατρικό ιστορικό συγκαταλέγονται στα θύματα της νέας γρίπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από επιπλοκές που προκάλεσε ο ιός Η1Ν1 τους τελευταίους επτά μήνες σε 46, από τους οποίους οι οκτώ δεν είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ένας 61χρονος άνδρας με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και καρδιολογικό νόσημα και μία 40χρονη χωρίς υποκείμενο νόσημα. Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του πανδημικού κύματος οι θάνατοι που θα σχετίζονται με τον ιό της γρίπης των χοίρων θα κυμανθούν από 80 έως 140. Μέχρι στιγμής, η θνησιμότητα της νέας γρίπης δεν έχει επηρεάσει τους δείκτες της συνολικής θνησιμότητας στην Ελλάδα.