Της Ελένης Πετροπούλου
Αύξηση των εσόδων του ΕΣΥ προσδοκά το υπουργείο Υγείας με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που ξεκινά από 1η Δεκεμβρίου. Ηδη, το υπουργείο εξασφάλισε τους πρώτους «πελάτες» μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Τα νοσοκομεία που θα λειτουργούν και πέραν του τακτικού ωραρίου, δηλαδή μετά τις δυόμισι το μεσημέρι κα μέχρι τις 10 το βράδυ, σε πρώτη φάση είναι τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα στα αστικά κέντρα, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τα ογκολογικά και παιδιατρικά νοσοκομεία.
Εκπτωση
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία για τα οποία έχει εξασφαλιστεί έκπτωση έως 20% σε σχέση με τα τιμολόγια του ιδιωτικού τομέα. Οι ασθενείς, εκτός από τη δυνατότητα να επισκεφθούν οποιοδήποτε νοσοκομειακό ή πανεπιστημιακό γιατρό της επιλογής τους, θα μπορούν να πραγματοποιούν και όλες τις εργαστηριακές, διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις. Επιπλέον, θα μπορούν να υποβληθούν και σε μικροεπεμβάσεις. Ολο το ειδικευμένο προσωπικό του ΕΣΥ θα προσφέρει υπηρεσίες και στη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας, εκτός από τις ημέρες της γενικής εφημερίας.
Οπως δήλωσε στην «Η» ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, «η πολιτεία έχει επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του ΕΣΥ, τεράστια ποσά για να στελεχώσει όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα με υψηλής επιστημονικής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις τελευταίας τεχνολογίας και σε επίπεδο υποδομών με τόσα νέα νοσοκομεία που έχουν δημιουργηθεί». Παρόλα αυτά, σημείωσε, το ΕΣΥ μετά το μεσημέρι κατεβάζει ρολά και δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες του, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα ή όταν επιλέγουν να παραμείνουν στο ΕΣΥ, να εντάσσονται συχνά σε λίστες αναμονής προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που θα ξεκινήσει σταδιακά από τον ερχόμενο μήνα και στα μεγάλα νοσοκομεία, παρέχεται η δυνατότητα στους ασθενείς -τόνισε ο κ. Τιμοσίδης- να αντιμετωπιστούν για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας από ένα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, της δικής τους επιλογής ενώ θα περιοριστούν οι λίστες αναμονής.
Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ακόμη ότι η νέα αυτή λειτουργία του ΕΣΥ, «δεν αλλάζει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας» για να υπογραμμίσει: «επιμένουμε στην ύπαρξη του ΕΣΥ και στην αναβάθμισή του με την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού αλλά και των μηχανημάτων, για τα οποία πληρώνει ο ίδιος ο ελληνικός λαός (μέσω των εισφορών του) με πολλές δυσκολίες».
Δαπάνη
Η δαπάνη για την ιατρική επίσκεψη, τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις, που θα πραγματοποιούνται κατά την απογευματινή λειτουργία του ΕΣΥ, θα βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα των ασθενών ή την ασφαλιστική τους εταιρεία ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα έξοδα θα καλύπτουν οι ίδιοι οι ασθενείς. Μάλιστα, το υπουργείο έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμβάσεις με τους ασφαλιστικούς φορείς, βάσει των οποίων θα καλύπτεται η δαπάνη για την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους. Επίσης δύναται να συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, για τον ίδιο σκοπό.
Ηδη υπεγράφη σύμβαση για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες συμβάσεις με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα ο ΟΠΑΔ δαπανά 600 εκατ. ευρώ για εξετάσεις που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι του σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μόλις 30 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ.