Ανοίγουν πάλι τα ψυχιατρεία για τα χρόνια περιστατικά

Στον αέρα βρίσκονται 1.638 ασθενείς

Βήματα προς τα πίσω κάνει η Ελλάδα στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί το κλείσιμο των ασύλων, η χώρα μας εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν ξανά τα ψυχιατρεία για τα χρόνια περιστατικά. Σχετική εισήγηση έχει γίνει από το υπουργείο Υγείας.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς οι ιδιωτικές δομές αποασυλοποίησης είναι έτοιμες να βάλουν «λουκέτο», λόγω υποχρηματοδότησης. Σε 42 έχουν γίνει αγωγές έξωσης και 1.638 ασθενείς δεν γνωρίζουν πού θα βρίσκονται την επόμενη μέρα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι στις 143 δομές όλης της χώρας, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία και τη συμπαράστασή του στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς.

Οι εργαζόμενοι παρουσίασαν έγγραφο της ολομέλειας του ΚΕΣΥ, στο οποίο γίνεται λόγος για «κλινικές δυσίατων περιστατικών», «κλινικές μέσης ασφάλειας» και «κλινικές μακράς νοσηλείας», σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Εκτιμούν ότι αυτά σημαίνουν νοσηλεία χρονίων περιστατικών σε ψυχιατρεία.

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που έδωσαν για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών δομών, στις οποίες στηρίζεται η αποασυλοποίηση. Οι εγκεκριμένες πιστώσεις από το υπουργείο Υγείας -σημειώνουν- ήταν πέρυσι 76 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκαν συνολικά 61 εκατομμύρια. Για φέτος έχουν προβλεφθεί 109 εκατομμύρια και έχουν δοθεί μόλις 40 εκατομμύρια.

Η μία στις τέσσερις θέσεις προσωπικού έχει μείνει κενή. Οι εργαζόμενοι εξωθούνται σε παραίτηση, καθώς μένουν απλήρωτοι έως έξι μήνες. Σε 42 δομές (ξενώνες και οικοτροφεία), όπου νοσηλεύονται 600 ασθενείς, έχουν γίνει αγωγές εξώσεων. Την ίδια ώρα, σταματούν να λειτουργούν και οι κινητές μονάδες των Κυκλάδων, λόγω υποχρηματοδότησης. Ασθενείς από νησιά καταγγέλλουν στους γιατρούς ότι υποχρεώνονται να πληρώνουν έως και 450 ευρώ τον μήνα, προκειμένου να επισκέπτονται γιατρό στην Αθήνα.

Στην κατάσταση αυτή, οι εργαζόμενοι απαντούν με εξώδικα και μηνύσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο 1.638 ασθενείς των δομών. Πρόκειται για ψυχικά πάσχοντες, καρκινοπαθείς, στους οποίους παρέχεται ψυχιατρική υποστήριξη, και παιδιά με διάφορα προβλήματα.