Ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών μέσω ηλεκτρονικών φαρμακείων

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Ανήμπορη να ελέγξει το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών μέσω παράνομων φαρμακείων του Διαδικτύου εμφανίζεται η διεθνής κοινότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μόνο στις ΗΠΑ ο τζίρος των παράνομων ηλεκτρονικών φαρμακείων θα φτάσει το 2010 στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 90% σε σχέση με το 2005. Μάλιστα, ο αριθμός των Αμερικανών που κάνουν κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων με ναρκωτικές ουσίες (και συχνά διακινούνται μέσω του Iντερνετ) είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ατόμων που κάνουν χρήση κοκαΐνης, ηρωίνης, παραισθησιογόνων, «έκσταση» και εισπνεόμενων στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών μέσω του Διαδικτύου βρίσκουν διαρκώς νέες τακτικές «προώθησης» των ναρκωτικών με πιο χαρακτηριστική τη χρήση μικρών εταιρειών ταχυμεταφοράς (κούριερ), καθιστώντας έτσι τον εντοπισμό τους πολύπλοκο. Την προσοχή των εθνικών αρχών για το φαινόμενο εφιστά η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Eλεγχο των Ναρκωτικών στην ετήσια έκθεσή της για το 2008, που παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.

Ανησυχητική αύξηση

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, καταγράφεται μία ανησυχητική αύξηση της χρήσης ηρωίνης σε πολλές περιοχές ανά την υφήλιο, μεταξύ των οποίων και η «γειτονιά μας», δηλαδή η Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη -κατά μήκος της «Βαλκανικής οδού» μεταφοράς ηρωίνης από το Αφγανιστάν στη Γηραιά Hπειρο- καθώς και χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Ολλανδία και η Γαλλία.

H κάνναβη εξακολουθεί να είναι η πλέον «δημοφιλής» ναρκωτική ουσία σε Ευρώπη και Αμερική, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην αναγνωρίζει τους κινδύνους από τη χρήση της. Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι μόλις το 40% των νεαρών Ευρωπαίων θεωρεί τη χρήση κάνναβης επικίνδυνη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη χρήση οπιοειδών και κοκαΐνης είναι 80%. Κι αυτό όταν τις τελευταίες δύο δεκαετίες η κάνναβη έχει λάβει πιο δραστικές μορφές, με αποτέλεσμα τον αυξημένο αριθμό επειγόντων εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας της χρήσης της και την αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών απεξάρτησης από την κάνναβη. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, περίπου 71 εκατ. Ευρωπαίοι έχουν δοκιμάσει κάνναβη και το 7% δηλώνει ότι έχει κάνει χρήση τον τελευταίο χρόνο, με τα χαμηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Μάλτα.