Ανθρώπινη αλυσίδα για να σωθεί το Νοσοκομείο Βόλου

Σε ανθρώπινη αλυσίδα, προκειμένου να αναδειχτούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να διασωθεί το τρίτο περιφερειακό Νοσοκομείο της χώρας, που είναι το Αχιλλοπούλειο, κάλεσε η Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα πολίτες, φορείς και Συλλόγους του Βόλου και όχι μόνο, την επόμενη Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί, λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και έλλειψης υγειονομικού υλικού, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 63χρονου συνταξιούχου, αλλά και πολλά περιστατικά που, λόγω ελλείψεων, καταφεύγουν στα Νοσοκομεία της Λάρισας.
Όπως επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Φούλη Τσιώμου, το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού των κατοίκων της Μαγνησίας, από τα κύρια και σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου.

Μεγάλες ελλείψεις

Ως σοβαρά προβλήματα για το Νοσοκομείο χαρακτήρισε τις ελλείψεις προσωπικού (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνολόγοι και βοηθητικό προσωπικό), ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι σωστές και με ποιότητα. Το τελευταίο διάστημα, ανέφερε, έρχονται και οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς, που χρειάζονται ουρολόγο, ΩΡΛ και οφθαλμίατρο, να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο Νοσοκομείο της Λάρισας.
«Είδαμε πρόσφατα τον θάνατο ενός συμπολίτη μας, γιατί δεν υπήρχε ωτορινολαρυγγολόγος ειδικότητας στο Νοσοκομείο. Αυτό το θέμα είναι το κύριο και το θίγουμε, για να μην πάει το Νοσοκομείο, από το κακό στο χειρότερο», ανέφερε η κα Τσιώμου.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου, ζητά από το υπουργείο την εξαίρεση της μιας πρόσληψης για 10 αποχωρήσεις, ώστε να διατηρηθεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Ακόμη, ζητά την εφαρμογή του Νόμου για το Πεντάευρω στα Επείγοντα Περιστατικά και σε επαφή με τους κατοίκους, οι συνδικαλιστές βλέπουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να δώσουν οι ασθενείς. «Υπάρχουν άνθρωποι που κατεβαίνουν από τα χωριά, πληρώνουν τα 5 € και μετά δεν έχουν χρήματα για να επιστρέψουν στα χωριά τους», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, που τόνισε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να διαμαρτυρηθούν όλοι μαζί.

Ο Σύλλογος παρατήρησε ότι η χρηματοδότηση του Νοσοκομείο Βόλου, σε σχέση με τα άλλα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ είναι ανεπαρκής και έφερε ως παράδειγμα τη Λάρισα, που διαθέτει δύο Νοσοκομεία, που εφημερεύουν μέρα παρά μέρα. Όπως ανέφερε η πρόεδρος, τα δύο Νοσοκομεία παίρνουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Νοσοκομείο Βόλου, που εφημερεύει κάθε μέρα.
Λόγω των μειωμένων κονδυλίων, ανέφερε η κα Τσιώμου, δεν πληρώνονται εφημερίες για γιατρούς ειδικοτήτων που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να μην εφημερεύουν όλες τις ημέρες, τις Κυριακές και τις αργίες.

Ο Σύλλογος ζητά να επανεξεταστεί ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, καθώς κλείνει και υποβαθμίζει τμήματα και γενικότερα υποβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται.
Αναφορικά με τις ελλείψεις σε υλικά, η κα Τσιώμου ανέφερε ότι οι λίστες αναμονής για προγραμματισμένα χειρουργεία είναι μεγάλες, όπως και σε υγειονομικό υλικό, ενώ τόνισε ότι το προσωπικό δίνει αγώνα δρόμου για να ανταπεξέλθει στη δουλειά του και να βρει υλικό.
«Καλούμε τους πολίτες της Μαγνησίας, τους φορείς, τους Συλλόγους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να κάνουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα, γύρω από το Νοσοκομείου, για να αναδείξουμε τα προβλήματα και να σώσουμε το νοσηλευτικό ίδρυμα», δήλωσε η Φούλη Τσιώμου.
Η κινητοποίηση θα γίνει την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα και η ώρα επελέγη, όπως ανέφερε ο ταμίας του Συλλόγου, Λεωνίδας Αναστασίου, για να καλυφθεί από κάποια τηλεοπτικά δίκτυα Πανελλαδικής εμβέλειας κανάλι, ώστε το θέμα να αναδειχτεί και να φτάσει στα αυτιά και στα μάτια των αρμοδίων του υπουργείου.

"Μη θρηνήσουμε άλλα θύματα"
Ο κ. Αναστασίου, που είναι και ειδικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, επισήμανε ότι το «Αχιλλοπούλειο» είναι το τρίτο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας, που με 400 κλίνες, εξυπηρετεί 250.000 πληθυσμό, αλλά επειδή η Μαγνησίας είναι τουριστικός προορισμός, το καλοκαίρι αυτός ο πληθυσμός αυξάνεται κατά πολύ και χαρακτήρισε ανήκουστο να μην υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, όπως ΩΡΛ, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι και νευροχειρουργοί.
«Λόγων των ελλείψεων θρηνήσαμε και κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, λόγω αυτών των ελλείψεων», ανέφερε ο κ. Αναστασίου, που τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα αναδείξουν αυτά τα προβλήματα, που είναι ουσιαστικά και ενδιαφέρουν την κοινωνία.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου «δε νοείται το 2012, να πεθαίνει συνάνθρωπός μας από παρενέργειες πυώδους αμυγδαλίτιδας και να ταλαιπωρούνται άνθρωποι πηγαινοερχόμενοι στη Λάρισα, για βασικές ειδικότητες». Εκτίμησε δε ότι υπήρχε περιθώριο από τη μεριά της Διοίκησης, πέρα από γραπτά υπομνήματα, να κινηθεί σε άλλες κατευθύνσεις και να λύσει προβλήματα.

Ο κ. Αναστασίου τόνισε ότι ο Βόλος δεν ξέρει μόνο να χορεύει συρτάκι, αλλά πρέπει να αγωνίζεται κιόλας, ενάντια στη μείωση προσωπικού, στο κλείσιμο τμημάτων και κλινικών και κάλεσε τον κόσμο να προστατέψει το Νοσοκομείο, ζητώντας τη στελέχωση με 10 γιατρούς σε πρώτη φάση.
«Εμείς δεν συμμετέχουμε στη σαπουνόπερα του διοικητή κ. Ζαχαρόπουλου, αλλά σε αγώνες, αναδεικνύοντας τα προβλήματα του Νοσοκομείου, της κοινωνίας μας και της πόλης μας», τόνισε.
Οι εργαζόμενοι απηύθυναν πρόσκληση και προς τον διοικητή να συμμετάσχει στην κινητοποίηση που οργανώνου