Ανθρώπινο ωράριο-αξιοπρεπές μισθολόγιο

p>ΣΥΣΚΕΨΗ των ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ της ΚΡΗΤΗΣ

( Ρέθυμνο 9/11/2007)

 

Ανθρώπινο ωράριο-αξιοπρεπές μισθολόγιο-εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους νέους γιατρούς

 

Τ

ην Παρασκευή 9/11/2007 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο σύσκεψη των Δ.Σ. των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης, με θέμα την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΕΣΥ, για το διεκδικητικό πλαίσιο που πρέπει να προβάλλουν οι Ενώσεις και η ΟΕΝΓΕ, καθώς  και για τη μορφή των κινητοποιήσεων που θα προγραμματιστούν το επόμενο διάστημα.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος έχει αποδειχθεί τελείως αναξιόπιστος και ότι δεν έχει την πολιτική βούληση ούτε το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς εφημερίας να αλλάξει ούτε το ΕΣΥ να αναβαθμίσει. Επί ενάμιση χρόνο ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική με στόχο να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να εγκλωβίσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς στην υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης  που ούτε την παράνομη υπερωριακή εργασία θα μειώνει άμεσα, ούτε τη μισθολογική θέση των γιατρών θα βελτιώνει στο ελάχιστο. Οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας για 4500 προσλήψεις γιατρών ως το 2009 χωρίς την ανάλογη οικονομική πρόβλεψη και με τα ίδια χρονοβόρα ΣΚΕΙΟΠΝΙ, αποτελούν απροκάλυπτη κοροϊδία.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα Νοσοκομεία  και τα Κ.Υ. χειροτερεύει, ο φόρτος εργασίας αυξάνεται χωρίς να προσλαμβάνεται το αναγκαίο προσωπικό, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από τις ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, οι αμοιβές των γιατρών είναι καθηλωμένες εδώ και 10 χρόνια,  το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο υποβαθμίζεται, οι αναμονές για την έναρξη και την ολοκλήρωση της ειδικότητας μεγαλώνουν και το εργασιακό μέλλον των νέων γιατρών προβλέπεται ζοφερό. Η χρηματοδότηση του ΕΣΥ στον προϋπολογισμό του 2008 είναι για άλλη μια χρονιά ελλειμματική και η χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί στην τελευταία θέση της Ευρώπης με βάση τις δημόσιες δαπάνες Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ και αντίστοιχα στην πρώτη θέση με βάση τις ιδιωτικές.  Στην ουσία το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα είναι συγχρηματοδοτούμενο κατά 50%  από τις τσέπες των πολιτών και η χώρα με τη  μεγαλύτερη αναλογία γιατρών/κατοίκους εξακολουθεί να παρουσιάζει τεράστια κενά στη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, ιδιαίτερα της επαρχίας. 

Τ

ο κυρίαρχο ερώτημα είναι αν υπάρχει διέξοδος από το σημερινό τέλμα. Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Προϋποθέτει κατ’ αρχήν ένα σαφές πολιτικό αίτημα που δεν μπορεί να είναι άλλο από το «ανθρώπινο ωράριο – αξιοπρεπές  μισθολόγιο – εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των νέων γιατρών». Αυτό σημαίνει :

1.          Eφαρμογή των νόμιμων ορίων απασχόλησης με προσλήψεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών, με παράλληλη αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου. 

2.         Μείωση των ανώτατων ορίων συνταξιοδότησης μέσω της αναγνώρισης του ιατρικού επαγγέλματος ως ανθυγιεινού και του συνυπολογισμού των εφημεριών στα συντάξιμα χρόνια.

 

Ε

ίναι η μόνη λύση που διασφαλίζει ξεκούραστους, καλύτερα εκπαιδευμένους  και αξιοπρεπώς αμειβόμενους γιατρούς, περισσότερη ιατρική φροντίδα και ασφάλεια για τους ασθενείς και περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους γιατρούς.  Αυτό προφανώς συνεπάγεται μεγάλη ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς ( για την επαρχία θα χρειαστούν περίπου διπλάσιοι από τους υπηρετούντες) και φυσικά ανάλογη δημόσια χρηματοδότηση, που με τη σειρά της απαιτεί σοβαρή αναπροσαρμογή της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.  Είναι καιρός όχι μόνο  να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών, αλλά να προχωρήσει ταυτόχρονα η αναμόρφωση των Οργανισμών των Νοσοκομείων με βάση τις απαιτήσεις της σύγχρονης ιατρικής και των διεθνών standards περίθαλψης.  

Ταυτόχρονα όμως η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει και μια σοβαρή συλλογική  διεκδίκηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, αλλά και από  ίδια τη κοινωνία και τους φορείς της. Μόνο μέσα από ένα κοινό μέτωπο για να αποτελέσει  η αναβάθμιση του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας πολιτική  προτεραιότητα της Πολιτείας, μπορούμε να ελπίζουμε σε ουσιαστική βελτίωση της θέσης ( εργασιακής, οικονομικής και επιστημονικής) των γιατρών που υπηρετούν στα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ.

Εκπροσωπούμε τους γιατρούς που με φιλότιμο και ανιδιοτέλεια προσφέρουν στο ΕΣΥ και επιλέγουν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό και τις εφημερίες τους.

Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχόμαστε τη διαιώνιση των εξοντωτικών συνθηκών υπερωριακής  εργασίας και τη διαρκή συμπίεση των εισοδημάτων μας.

Απαιτούμε από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών ( ΟΕΝΓΕ) να μην ενδώσει στις «συναινετικές σειρήνες» του Υπουργού Υγείας και να μην προσυπογράψει καμιά συμφωνία που υιοθετεί επιδοματική λογική για τις εφημερίες ή παραπέμπει τις αλλαγές στο σύστημα εφημερίας και στο ιατρικό μισθολόγιο στο αβέβαιο μέλλον.

Προτείνουμε την πραγματοποίηση 5μερης πανελλαδικής απεργίας από τις 3-7 Δεκεμβρίου , με κατάλληλη οργανωτική προετοιμασία και ενημέρωση τόσο των γιατρών  όσο και της κοινής γνώμης.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ :

Ø       Προσλήψεις γιατρών και προσωπικού

Ø       Νέο ιατρικό μισθολόγιο

Ø       Ένταξη του ιατρικού επαγγέλματος στα ανθυγιεινά

Ø       Αποκατάσταση των ανισοτήτων στα ασφαλιστικά δικαιώματα των νέων γιατρών (των ασφαλισμένων από 1/1/1993)

 

ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ-ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ