Δυο υφυπουργοί – της Υγείας Μάριος Σαλμάς και Οικονομίας Νίκος Λέγκας – παραβρέθηκαν στην παρουσίαση (22.2.2009)της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας που εφαρμόζεται πιλοτικά σε 100 Τσιγγάνους του Δήμου Τρικκαίων με την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.
Η ηλεκτρονική αυτή κάρτα περιέχει σε ψηφιακή μορφή τον Ιατρικό φάκελο και για όλο τον πληθυσμό θα εφαρμοστεί σε μια 15ετία. Μάλιστα ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η εφαρμογή αυτού του προγράμματος πρώτα σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα υψηλής τεχνολογίας, γίνεται στην αρχή σε «ευπαθή κοινωνική ομάδα και μετά στο μέσο πληθυσμό και αποτελεί στην πράξη την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης». Επίσης ισχυρίστηκε ότι «εξαλείφει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και τις ανισότητες για ένα κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας και ηλικίας».
Πάντως στην πράξη άλλα ισχύουν όταν ανασφάλιστες ομάδες – όπως οι Τσιγγάνοι – αναζητούν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Εκεί οι διοικητές με βάση εγκύκλιο που έστειλε το ίδιο το υπουργείο Υγείας το Σεπτέμβρη του 2008, ζητάνε προκαταβολές του «50% του πιθανολογούμενου κόστους υλικών και νοσηλείας τους, εκτός αν ο υπεύθυνος γιατρός δικαιολογήσει εγγράφως τους λόγους του κατεπείγοντος περιστατικού και του κινδύνου που διατρέχει ο ασθενής (απώλεια της ζωής του) σε περίπτωση που δε γίνει η επέμβαση και δεν τοποθετηθούν τα υλικά».
Και εκκρεμεί η κοινή «Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας» που θα αποτελέσει ένα ακόμα μέσο άγριων περικοπών στις ήδη υποβαθμισμένες παροχές στην Υγεία. Αν, μάλιστα, περιλαμβάνει και το διαβόητο πιστωτικό όριο, τότε η ώρα της ανάγκης θα είναι συνεχόμενα χαράτσια χωρίς τελειωμό…