Αντιδράσεις για την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Μεταμοσχεύσεων

ΕΛΕΝΑΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Την έντονη αντίδραση των ειδικών επιστημόνων έχει προκαλέσει η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην ίδρυση Διεθνούς Μεταμοσχευτικού Κέντρου το οποίο θα λειτουργεί στο Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων. Μολονότι η ηγεσία του υπουργείου έχει δεσμευθεί ότι «…ο δημόσιος χαρακτήρας του Διεθνούς Μεταμοσχευτικού Κέντρου δεν συζητείται και δεν αμφισβητείται», οι ειδικοί εξακολουθούν να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την πορεία των μεταμοσχεύσεων εξαιτίας του νομικού καθεστώτος που θα διέπει το κέντρο (ΝΠΙΔ).

Στην επιστολή του προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας κ. Ν.Ντόμπρος

αναφέρει ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής οι μεταμοσχεύσεις διενεργούνται σε πανεπιστημιακές, κυρίως, κλινικές, ενταγμένες σε πλήρως ανεπτυγμένα νοσοκομεία. «Το νέο νομοσχέδιο», σημειώνει, «ουσιαστικά καταργεί τις υπάρχουσες Χειρουργικές Κλινικές Μεταμοσχεύσεων και ιδρύει νέο κέντρο σε κάποιο νοσοκομείο στο οποίο δεν υπάρχει η απαραίτητη εμπειρίακαι εξειδίκευση από τα συνεργαζόμενατμήματα και κλινικές» . Επίσης, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Μεταμοσχευτικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη «…με το μεγαλύτερο από πλευράς αριθμών και ουσίαςέργο,με πολυετή και σημαντικήκλινική προσφορά, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο στη διδασκαλία των φοιτητώντης Ιατρικής».

Ανάλογη είναι η θέση και του κ. Δ.Τακούδα, καθηγητή της Χειρουργικής του ΑΠΘ και διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων. Οπως επισημαίνει, η αναγκαστική ένταξη σε έναν φορέα όλων ανεξαιρέτως των μεταμοσχευτικών κέντρων ακρίτως απαξιώνει κλινικές με σημαντική προσφορά σε όλο το φάσμα των μεταμοσχεύσεων. Επιπλέον, εκφράζει επιφυλάξεις «…για την αποκλειστική ανάθεσητων μεταμοσχεύσεων,του κατ΄ εξοχήν δημοσίου αγαθού, σε ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου, με όσες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στη διαφάνεια κατά την επιλογή των ληπτών,το κόστοςκαι κυρίως την εμπιστοσύνητων πολιτών στην ιδέα της δωρεάς οργάνων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου των Αγίων Αναργύρων κ. Επ.Σαμαντάς δηλώνει: «Αυτή τη στιγμήτο υπάρχον νοσοκομείο,το οποίο έχει δρομολογηθεί ώστε να είναι ογκολογικό,δεν διαθέτειτις υποδομές για τη λειτουργίαμεταμοσχευτικού κέντρου».