Αντιδράσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ για τις εξαγγελιες της Κυβέρνησης για το φάρμακο

p>Το τμήμα ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ σχετικά με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για το φάρμακο επισημαίνει:

   
    Σε πλαίσιο νεοφιλελεύθερων πολιτικών, φιλολαϊκή πολιτική για το Φάρμακο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.

        Στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών υπέρτατο κριτήριο είναι η διασφάλιση των υπερκερδών των Φαρμακευτικών Εταιρειών και του πολυεθνικού Φαρμακοβιομηχανικού συμπλέγματος.

        Αν ο σκοπός της εξαγγελίας των μέτρων της Κυβέρνησης για το Φάρμακο είναι η εξοικονόμηση πόρων και ο περιορισμός της δυνατότητας των ασφαλισμένων στα φάρμακα που χρειάζονται, τότε θα μας βρει απέναντι και κάθετα αντίθετους.

    Ο Συνασπισμός καταθέτει άξονες των επεξεργασμένων προτάσεών του:

    • Την άμεση υπαγωγή όλων των αρμοδιοτήτων για το Φάρμακο στο Υπουργείο Υγείας με σύσταση Γ. Γραμματείας Φαρμάκου.

    • Τον αυστηρό έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής, της συνταγογράφησης Φαρμάκων και Θεραπειών, της αξιοπιστίας και ποσοτικής επάρκειας των σκευασμάτων.

    • Πάταξη της παραοικονομίας και αποδέσμευση, της εκπαίδευσης και της δια βίου ενημέρωσης από τη Φαρμακοβιομηχανία με δημόσια χρηματοδότηση.

    • Την ολόπλευρη αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου και την ενίσχυση της Εγχώριας παραγωγής.

   

    • Στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που παλεύουμε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον προσδιορισμός του ρόλου και των όρων δημιουργίας Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας και Φαρμακαποθήκης.

    • Κατάργηση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη στους χαμηλόμισθους – χαμηλοσυνταξιούχους και τα χρόνια νοσήματα. Μείωση στο 10% της συμμετοχής των υπολοίπων ασφαλισμένων.

    • Στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της περίθαλψης. Δημιουργία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οικογενειακού γιατρού. Γενναία χρηματοδότηση του κλάδου υγείας. Αυστηρές ποινές σε κάθε είδους ατασθαλίες. Μηχανοργάνωση σε όλα τα επίπεδα.

 

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του για τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης τονίζει:

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το φάρμακο οδηγούν σε αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην αγορά φαρμάκων και σε νέες περικοπές των ασφαλιστικών Ταμείων ικανοποιούν τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων.

    Το δήθεν χτύπημα της «σπατάλης», της «κακοδιαχείρισης» και της «ασυδοσίας» αποτελούν το πρόσχημα προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα από το ότι ο κύριος στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι το παραπέρα χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και η ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της υγείας – πρόνοιας.

    Το φάρμακο γίνεται ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, που ελέγχουν πλήρως την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνησή του και τα οποία στηρίζει και υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως και προηγούμενα της ΝΔ.

    Η επαναφορά της λίστας φαρμάκων δε θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, την περίοδο 2002 – 2004 η μέση ετήσια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 12,6% και από αυτή το 76,8% ήταν οι δημόσιες δαπάνες.

    Εξάλλου η λίστα δεν έχει αποστολή, ούτε πρόκειται να περιορίσει τις τιμές ή τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών. Θα αυξηθεί όμως το κόστος για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα αγοράζουν τα αναγκαία γιΆ αυτούς φάρμακα που είναι εκτός λίστας, ενώ παραμένει και η συμμετοχή στην πληρωμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τους ασφαλισμένους.

    Η λίστα φαρμάκων, ο τρόπος υπολογισμού της τιμής, η μείωση ή το πάγωμα των τιμών αλλά και οι αυξήσεις τους, σε ορισμένα φάρμακα, είναι συνταγές που εφαρμόστηκαν και στο παρελθόν με τα ίδια επιχειρήματα, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ. Το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν ότι αναζωογόνησαν τα κέρδη των επιχειρηματιών, ενώ τα δικαιώματα των εργαζόμενων χτυπήθηκαν παραπέρα. Μόνο το 2007 τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών αυξήθηκαν κατά 21,4%.

    Ο «ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης» είναι μέτρο εκσυγχρονισμού για την εφαρμογή και παρακολούθηση των περικοπών της φαρμακευτικής περίθαλψης.

    Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μετανάστες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες, έχουν πείρα και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Να οργανώσουν τη συμμαχία και την πάλη τους για δωρεάν παροχή φαρμάκων, χωρίς λίστες, χωρίς καμία συμμετοχή και πληρωμή. Για κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ενιαίο και καθολικό σύστημα υγείας – πρόνοιας. Για ενιαίο κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων.