Αντίδραση γιατρών στον νόμο «αναβάθμιση του ΕΣΥ»

Πεννυ Μπουλουτζα

Την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής έχει προκαλέσει ο νόμος του υπουργείου Υγείας «Αναβάθμιση του ΕΣΥ», που δίνει τη δυνατότητα σε ανειδίκευτους γιατρούς να αποκτήσουν τον τίτλο της ειδικότητας της γενικής ιατρικής.

Τα μέλη της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής αναφέρουν ότι το σχετικό άρθρο του νόμου είναι αντίθετο στο ισχύον κοινοτικό και εσωτερικό δίκαιο και δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να απευθυνθούν για άλλη μία φορά στους αρμόδιους φορείς για την ακύρωσή του.

Ειδικότερα, οι γενικοί γιατροί αντιδρούν στο άρθρο 25, παράγραφος 6 του νόμου για την Αναβάθμιση του ΕΣΥ, το οποίο αναφέρει ότι «ιατροί που, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ασκούν το ιατρικό επάγγελμα επί είκοσι (20) έτη από την ημερομηνία λήψης της άδειας άσκησης της ιατρικής και υπηρετούν σε νησιωτικά ή σε ορεινά και δυσπρόσιτα ιατρεία με σύμβαση με το Δημόσιο δύνανται με αίτησή τους, που κατατίθεται μέσα σε έξι (6) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος, να αποκτήσουν τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής μετά από εξετάσεις».

Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής κ. Ανάργυρος Μαριόλης, το άρθρο έρχεται σε αντίθεση με κοινοτική οδηγία (93/16/ΕΟΚ) σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη της Ε. Ε. υποχρεούνται να απονέμουν την ιδιότητα του γενικού γιατρού σε όσους έχουν λάβει τριετή τουλάχιστον εκπαίδευση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν στο παρελθόν με νόμο του υπουργείου Υγείας του 2003 επιχειρήθηκε η χορήγηση τίτλου ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξετάσεις και χωρίς να έχει προηγηθεί η ειδική εκπαίδευση, το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είχε καταδικάσει την Ελληνική Δημοκρατία για τη μη τήρηση της κοινοτικής οδηγίας 93/16/ΕΟΚ.

Ο κ. Μαριόλης επισημαίνει ότι η Ελληνική Ενωση Γενικής Ιατρικής έχει ήδη ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας, αλλά και την ελληνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη «νέα προσπάθεια απόδοσης τίτλου γενικής ιατρικής σε ανειδίκευτους γιατρούς».

Στο ίδιο πλαίσιο, δηλώνει ότι τα μέλη της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής είναι αποφασισμένα να μην αφήσουν να εφαρμοστεί το άρθρο του νέου νόμου.