p>ενημέρωση της ΟΕΝΓΕ (που το ζήτησε)
και των …αρμόδιων τεχνοκρατών της επιτροπής ”Σοφών”.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ, Γ. Ν. ΠΑΤΡΩΝ ”ΑΓ ΑΝΔΡΕΑΣ”
ΤΟ Γ. Ν. Πατρών ”Άγιος Ανδρέας”, παρά το πλήγμα του σεισμού που δέχθηκε το 2008, έμεινε ”όρθιο” και συνεχίζει να λειτουργεί, παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, που καθιστούν δύσκολη έως και επικίνδυνη την καθημερινή λειτουργία του και την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες, ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας που προστρέχουν ακωλύτως σε αυτό.
Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις κατά τα 9/10 είναι διαλυμένες ενώ μόλις σε έναν όροφο στεγάζονται 3 κλινικές, η Παθολογική, η Χειρουργική και η Ορθοπαιδική. Οι άλλες κλινικές στεγάζονται στο πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 409. Το νεόδμητο κτίριο παρουσιάζει σημαντικές κατασκευαστικές αστοχίες και γίνεται αντιλειτουργικό ή δυσκολεύει την καθημερινή δουλειά του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού. Το ΤΕΠ λειτουργεί σε ένα …”αλώνι”, ενιαίο χώρο δίχως διαχωριστικά, με τους ασθενείς και τους συγγενείς τους να περικυκλώνουν τους γιατρούς και να μην τους αφήνουν ούτε να ακούσουν τον ασθενή!
Η ΜΕΘ προβλέφθηκε μόνο για… τους ασθενείς, στο πλαίσιο της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής των ειδικών της ΔΕΠΑΝΟΜ! Δεν είχε χώρους ούτε για τους γιατρούς, ούτε για το νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε για την αποθήκευση μηχανημάτων, υγειονομικού υλικού, φαρμάκων κλπ. Είχε όμως …προβλεφθεί να μην έχει ούτε ένα παράθυρο, προφανώς, για να μην κρυολογήσουν οι ασθενείς…
Στον τομέα τώρα των ιατρικών ειδικοτήτων, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που δυσκολεύουν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και θέτουν σε κίνδυνο την ψυχοσωματική υγεία των γιατρών.
Στην Παθολογική κλινική, υπάρχουν 4 ενεργοί ειδικευμένοι γιατροί για 50-55 ασθενείς και για να καλύπτουν και 15 εφημερίες το μήνα, πέρα από την καθημερινή κλινική δουλειά.
Στην Ορθοπαιδική κλινική υπάρχουν 3 ειδικευμένοι γιατροί (2 επιμελητές) για τι ανάγκες της κλινικής και της εφημερίας του Νοσοκομείου (15 εφημερίες το μήνα).
Νευροχειρουργική κλινική ΔΕΝ υπάρχει, αλλά έχουμε δύο (2) ειδικευμένους νευροχειρουργούς που κάνουν τα πάντα (!) αλλά παραμένουν χωρίς γραφείο…
Γαστρεντερολογικό τμήμα δεν υπάρχει, αλλά έχουμε δύο (2) γαστρεντερολόγους (1 επιμελητή) που δεν έχουν όμως ενδοσκόπια(!) και μεταφέρουν τους ασθενείς στο ενδοσκοπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,
9 χιλιόμετρα
μακρυά κάθε φορά!
Νευρολογική κλινική δεν υπάρχει αλλά έχουμε 4 νευρολόγους (3 επιμελητές) που κάνουν τα πάντα αλλά… ”παρακαλάνε” για να νοσηλευθεί κάποιος ασθενής στο ΠΠΝΠ ή ζητάνε να μείνει στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου μας και τον επιβλέπουν περιστασιακά.
Οι κλινικοί αιματολόγοι είναι δύο (μία επιμελήτρια), με υποτυπώδες τμήμα, όπως και οι ογκολόγοι της Μονάδας Χημειοθεραπείας.
Οι εργαστηριακοί αιματολόγοι είναι δύο (μία επιμελήτρια) και οι Βιοπαθολόγοι (άλλοτε μικροβιολόγοι) είναι τρεις, για να καλύψουν τον όγκο των εξετάσεων όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου και των 15 εφημεριών το μήνα.
Οι ΩΡΛ είναι τρεις (2 επιμελητές), οι πλαστικοί χειρουργοί είναι τρεις (2 επιμεελητές), οι παιδίατροι στη Μονάδα Νεογνών είναι δύο, ενώ έχουμε έναν ρευματολόγο, έναν ενδοκρινολόγο, μία δερματολόγο, έναν πυρηνικό γιατρό, 4 γυναικολόγους, 4 οφθαλμίατρους, 4 ουρολόγους, 4 νεφρολόγους για κλινική και ΜΤΝ, 4 στη ΜΕΘ, έναν γναθοχειρουργό, σε ένα νοσκομείο που καλείται να εφημερεύει 15 μέρες το μήνα!
Από αυτούς, μάλλον ”πλεονάζουν” κάποιοι και γι αυτό μπορεί ο κ. Λιαρόπουλος να εισηγηθεί μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία, στο πλαίσιο του …εξορθολογισμού (”Καλλικράτης”) του προσωπικού και του παραλογισμού (”Προκρούστης”) της κυβερνητικής πολιτικής.
Με εκτίμηση
Τάκης Γεωργακόπουλος
Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’ ΜΕΘ
Μέλος Τριμελούς Επιτροπής ΕΙΝΑ και
Εκπρόσωπος γιατρών στο Δ.Σ.
του Γ. Ν. Πατρών ”ο Άγιος Ανδρέας”