ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
Κλειστά τμήματα και 50% λιγότερα κρεβάτια θα αντικρίζουν οι ασθενείς από τον Ιανουάριο στα νοσοκομεία, αν οι προϋπολογισμοί τους για το 2011 συνταχθούν με βάση την… οικονομία. Αυτό καταγγέλλουν εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) τονίζοντας ότι οι διοικητές των νοσοκομείων δέχονται πιέσεις από το υπουργείο Υγείας να περικόψουν τις λειτουργικές δαπάνες στο… μισό!
«Οι προϋπολογισμοί που συντάσσονται στα νοσοκομεία για το 2011 βρίσκονται ‘στον αέρα’. Ο υπουργός Υγείας πιέζει φορτικά τους διοικητές να περικόψουν τις λειτουργικές δαπάνες μέχρι 50%. Για παράδειγμα, το ΑΧΕΠΑ είχε προϋπολογισμό 92 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ για το 2011 ύστερα από αιματηρές περικοπές συνέταξε σχέδιο με 72 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Υγείας ζητά να τον περιορίσει στα 52 εκατ. ευρώ! Το νοσοκομείο Πολυγύρου είχε το 2010 προϋπολογισμό 11.033.694 ευρώ και το υπουργείο ζητά να μειωθεί στα 6.012.584 ευρώ για το 2011. Από πού μπορεί να ‘κόψει’ κανείς, τη στιγμή που οι συνάδελφοι γιατροί σε διάφορα νοσοκομεία διαμαρτύρονται καθημερινά, γιατί δεν έχουν ούτε χαρτί για να σκουπίσουν τα χέρια τους; Τόσο μεγάλες περικοπές μπορούν να γίνουν μόνον αν κλείσουν ολόκληρα τμήματα ή μειωθούν τα νοσηλευτικά κρεβάτια των νοσοκομείων στο μισό», επισημαίνει στον «Α» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας.
Στον αέρα…
Οι προϋπολογισμοί που καταρτίζονται στα νοσοκομεία βρίσκονται «στον αέρα», σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια περικοπών. «Οι διοικητές νοσοκομείων δηλώνουν αδυναμία να… παίξουν το ρόλο του εκδοροσφαγέα που τους αναθέτει ο κ. Λοβέρδος και να επωμιστούν την ευθύνη ακρωτηριασμού κλινικών και εργαστηρίων. Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι το υπουργείο εκβιάζει τους διοικητές, απειλώντας όσους δεν πράξουν τις περικοπές που ζητά ότι δε θα είναι στην ομάδα του», τονίζει ο κ. Βαρνάβας. Οπως προσθέτει, «το ολέθριο αυτό κοινωνικό πείραμα δεν είναι πρωτοφανές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εισβάλλοντας πριν από μερικά χρόνια στη Λετονία και τη Βουλγαρία, επέβαλε το κλείσιμο των μισών νοσοκομείων, εκτοξεύοντας στα ύψη τη νοσηρότητα και τη θνητότητα. Τα ίδια σχεδιάζονται στη χώρα μας, μέσω του μνημονίου».
Οι τεράστιες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων, το κλείσιμο τμημάτων και η μείωση κρεβατιών όχι μόνο θα υποβαθμίσουν κι άλλο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, αλλά θα σημάνουν και την απώλεια θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία, όπως προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης), Στρατής Πλωμαρίτης.
Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή, σε σύσκεψή του με διοικητές, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε αυστηρός απέναντι στους επικεφαλής των νοσοκομείων για τις αυξημένες δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το μήνυμα που έστειλε ήταν ότι «θα πρέπει να μαζευτούμε, δεν υπάρχουν λεφτά». Οι διοικητές έδειξαν να προβληματίζονται όταν ενημερώθηκαν ότι ο συνολικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι για το 2011 ίδιος με αυτόν του 2010. Για το 2011 ζήτησαν 3,5 δισ. ευρώ, αλλά η απάντηση ήταν ότι δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, πάντως, έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας και ζητούν τη συμπαράσταση των πολιτών.
Το θέμα των δραματικών περικοπών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων θα τεθεί στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας.