Σε 24ωρη γενική απεργία προχωρούν την ερχόμενη Τετάρτη 5 Μαΐου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις ανατροπές που σχεδιάζονται στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για την τρίτη κοινή απεργία που πραγματοποιούν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ κατά των δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης από τις αρχές του έτους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ για τα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα για τη δημοσιονομική της εξυγίανση και την εξασφάλιση δανείων από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την απόφαση έλαβαν χθες οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προβάλλοντας ως αιτήματα την απόκρουση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων και την άμεση υπογραφή συλλογικών συμβάσεων που θα διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος μετά τη συνεδρίαση της διοίκησης επισήμανε ότι ο 13ος και 14ος μισθός είναι αδιαπραγμάτευτοι στον ιδιωτικό τομέα, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συμβάσεις εργασίας. Υπογράμμισε ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν επιδέχεται ρυθμίσεις που ανατρέπουν άρδην το υφιστάμενο καθεστώς και τόνισε οτι εφόσον του ζητηθεί, θα έχει συνάντηση με την τρόικα των εμπειρογνωμόνων «προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Εν τω μεταξύ έκκληση για την πραγματοποίηση ενωτικής συγκέντρωσης την Πρωτομαγιά απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας στα συνδικάτα, στα κόμματα και στις πολιτικές οργανώσεις «που αντιμάχονται σήμερα την κυβερνητική πολιτική, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές και την κριτική που ασκούν ο ένας στον άλλον». Μεεπιστολή που απέστειλε στα Προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, στο Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, στο Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Γραμματεία των Οικολόγων Πρασίνων και στη Γραμματεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους καλεί να λάβουν ενωτική πρωτοβουλία διαμαρτυρίας. Οπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας στην επιστολή, σε αυτή την ιστορική για τον τόπο συγκυρία, η εφετινή Πρωτομαγιά οφείλει να υπερβεί ένα άθροισμα οργανώσεων και συνδικάτων και χώρων συγκέντρωσης, να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα, «να είναι η πρώτη ηχηρή απάντηση του εργαζόμενου λαούαπέναντι στην προσπάθεια εκχώρησης της κυριαρχίας του στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ».