Από “αιφνίδιο θάνατο” απειλείται το ΕΣΥ

Βενιζέλος Β.

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος να πέτυχε την αποδοχή της πρότασής του για αποκλειστικά περιφερειακές περικοπές δαπανών ύψους 840 εκατ. ευρώ από την τρόικα για το 2011, αλλά η συνέντευξη Τύπου των τροϊκανών πυροδότησε τη μέγιστη ανησυχία για το μέλλον του ΕΣΥ και της κρατικής χρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος Υγείας. Είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο ότι ο σκληρός πυρήνας της παροχής υπηρεσιών Υγείας έχει εξαιρεθεί από τις παρεμβάσεις και τις υποδείξεις της τρόικας, η οποία έχει στρέψει από τον περασμένο μήνα το “μικροσκόπιό” της στα οικονομικά της Υγείας, και ειδικά του ΕΣΥ.

 Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αναπτύσσεται ήδη έντονη και παραλυτική φημολογία στη Θράκη για το ενδεχόμενο να καταργηθεί το νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει επαρκώς ακόμη και τα τρέχοντα καθημερινά περιστατικά, μετά την αναστολή της λειτουργίας του στρατιωτικού νοσοκομείου Ξάνθης και τη διοχέτευση των ασθενών φαντάρων στο γενικό νοσοκομείο της πόλης. Οι σκηνές οι οποίες καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο ίδρυμα είναι πέραν κάθε δυνατότητας περιγραφής…

Η κατάσταση περιπλέκεται επικίνδυνα, καθώς κύκλοι της Ν.Δ. διαρρέουν στον φιλικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τύπο ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα για αστρονομικές περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους… 9 δισ. ευρώ (4% επί του ΑΕΠ) στην Υγεία μέσα στην επόμενη πενταετία, χωρίς ο Αν. Λοβέρδος να έχει προβεί στην οποιαδήποτε διάψευση. Το ποσό φαντάζει εξωπραγματικό, καθώς μία τέτοιας έκτασης περικοπή των δημοσίων δαπανών Υγείας θα οδηγήσει στην κυριολεξία σε εξαφάνιση το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι μόνες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες Υγείας για το 2011 που έχουν γίνει γνωστές είναι αυτές που αφορούν τα 840 εκατ. ευρώ στην περιφέρεια του ΕΣΥ, καθώς και τα 586 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από τις οριζόντιες μειώσεις μισθών και επιδομάτων των γιατρών και των εργαζομένων στο ΕΣΥ, οι οποίες εφαρμόζονται ήδη από φέτος.


Μείον 650 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Έτσι, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2011 προβλέπει μείωση κατά 650 εκατ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2010.

Όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο του προϋπολογισμού για τις νοσοκομειακές μονάδες, “επιδιώκεται για το 2011 η επίτευξη μείωσης των συνολικών δαπανών (από 3,05 δισ. ευρώ το 2010 σε 2,4 δισ. ευρώ το 2011), με επίκεντρο τον έλεγχο των τιμών των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και της κατανάλωσης φαρμάκων”.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Υγείας, από την έγκαιρη αποπληρωμή των προμηθευτών του ΕΣΥ θα προέλθει εξοικονόμηση πόρων ύψους 250 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ άλλα 150 εκατ. ευρώ περίπου θα προέλθουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις ρυθμίσεις για τα 89 πολύ ακριβά φάρμακα και την αύξηση της συνταγογράφησης των γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων στο 30% του συνόλου της συνταγογράφησης.

Άλλες πηγές εξοικονόμησης πόρων αποτελούν μεταξύ άλλων οι προγραμματιζόμενες συμβάσεις των δημοσίων νοσοκομείων με τις ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ κ.λπ.), με τις οποίες το ΕΣΥ θα αντιμετωπίζεται ως ένας μεγάλος πελάτης ο οποίος δικαιούται έκπτωσης, οι διευθετήσεις για την περίθαλψη των ανασφαλίστων και των απόρων ασθενών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, η λεγόμενη “ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων” η οποία θα αποφέρει τελικό ετήσιο κέρδος ύψους 20 εκατ. ευρώ για το ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι, παρά τις δικές του αλλεπάλληλες διαψεύσεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, ο υπουργός Υγείας άνοιξε αίφνης θέμα συγχώνευσης ή/και κατάργησης μονάδων Υγείας, ενώ θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρο ότι ο ίδιος θα ανακοινώσει εν ευθέτω χρόνω “γενναία” αύξηση στο αντίτιμο των 3 ευρώ το οποίο καταβάλλουν οι προσερχόμενοι στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και τα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς και στα Κέντρα Υγείας της χώρας.