Κόσκινο… πολλών ταχυτήτων προβλέπεται για τα 15 ειδικά µισθολόγια που υπάρχουν σήµερα στο ∆ηµόσιο, ώστε σε συνδυασµό µε την κατάργηση επιδοµάτων να οδηγήσουν στην «ίση αµοιβή για δουλειά ίσης αξίας».
Αυτή θα είναι µία από τις βασικές αρχές του νέου µισθολογίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος προανήγγειλε πως ορισµένες από τις προωθούµενες ρυθµίσεις θα αγγίξουν και υπαλλήλους των ειδικών µισθολογίων, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται πλήρης κατάργησή τους.
Ετσι οι κλάδοι των γιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών λειτουργών, των µόνιµων στελεχών των Ενόπλων ∆υνάµεων ή των διπλωµατικών υπαλλήλων θα εξακολουθήσουν να διέπονται από ειδικές µισθολογικές ρυθµίσεις. Ωστόσο, δεν θαισχύουν οι ρυθµίσεις αυτές για όλουςανεξαιρέτως τους υπαλλήλους των κλάδων αυτών και ορισµένοι θα δουντους µισθούς τους να κόβονται.
Σε περίπτωση που στις Ενοπλες ∆υνάµεις υπηρετεί για παράδειγµα κάποιος ως οικονοµολόγος πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης, θαπρέπει η αµοιβή του να εξοµοιωθεί µε εκείνες πουλαµβάνουν οιυπάλληλοι αντίστοιχωνπροσόντων σε υπουργεία ή άλλους φορείς του ∆ηµοσίου. Αντίστοιχη πρόβλεψηθα υπάρξει για διοικητικούς υπαλλήλους και άλλες κατηγορίες θέσεων που υφίστανται σε όλες τις δηµόσιες υπηρεσίες.
«Θα καταλήξουµε σε έναµισθολόγιο το οποίο έχει ενιαία και κοινή λογική στο εσωτερικό του, αλλά το οποίο δεν θα είναι δυνατόν ναµη διακρίνει τις αντικειµενικές διαφορές από ειδικότητα σε ειδικότητα και από ευθύνη σε ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, επαναλαµβάνονταςπάντως πως βασικός στόχος είναι η άρση των ανισοτήτων.
«ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ». ∆ιαβεβαίωσε πως εκτόςαπό το ψαλίδισµα των επιδοµάτων,που θα επιφέρει µείωση στους υψηλόµισθους δηµοσίους υπαλλήλους, για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζοµένων θα υπάρξει σχετική βελτίωση των αµοιβών τους. «∆εν προχω ρούµε στο νέοµισθολόγιο για να πετύχουµε περικοπή του µισθολογικού κόστους», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Σύµφωνα εξάλλου µε τον κ. Ραγκούση, µε τις πολιτικές που έχουν ήδη ακολουθηθεί θα επιτευχθεί – όπως επιβεβαιώνει καιη σχετική µελέτη που δόθηκε προχθές στη δηµοσιότητα – ο περιορισµός του ετήσιου µισθολογικού κόστους από 21,5 δισ. ευρώ που ήταν όταν ανέλαβε η κυβέρνηση σε 16,5 δισ. ευρώ έως το 2013.
«Θα καταστεί στο τέλος αυτής της προσπάθειας η ελληνική δηµόσια διοίκηση µία από τις πιο οικονοµικές στη λειτουργία τους σε επίπεδο χωρών ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης», επεσήµανε ο υπουργός. Υπήρξε µάλιστα κατηγορηµατικός πως δεν θα υπάρξει ανατροπή του κανόνα µία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις υπαλλήλων, ενώ άµεσα αναµένεται να ανακοινωθούν και οι τοµείς στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα το 2011 σε προσλήψεις, όπως τα Σώµατα Ασφαλείας.
Από την πλευρά της, η Α∆Ε∆Υ, στα χέρια της οποίας έφτασε ηµελέτη για τη µισθολογική κατάσταση, ανέφερε χθες πως προϋπόθεση για τη διενέργεια διαλόγου για το νέο µισθολόγιο είναιη επαναφορά του 13ου και 14ου µισθού.
Α∆Ε∆Υ: Προϋπόθεση για διάλογο επί του ενιαίου µισθολογίου η επαναφορά του 13ου και 14ου µισθού