Η πρώτη έρευνα μεταξύ νέων που αθλούνται χωρίς να κάνουν πρωταθλητισμό
Του Γιαννη Eλαφρου
Εάν έχετε συνδέσει τη χρήση αναβολικών μόνο με τον πρωταθλητισμό και τους μεγάλους αγώνες (Ολυμπιακούς ή άλλους), ετοιμαστείτε να αλλάξετε γνώμη. Το ντόπινγκ βρίσκεται ανάμεσά μας! Η πρώτη έρευνα που έγινε μεταξύ νέων που αθλούνται, χωρίς στη συντριπτική τους πλειοψηφία να κάνουν πρωταθλητισμό, έδειξε ότι ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό κάνει ήδη χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ ένα πολύ μεγαλύτερο θα μπορούσε να πάρει ουσίες στο μέλλον. Εντυπωσιακό είναι ακόμα το εύρημα ότι ελάχιστος είναι ο ρόλος του σχολείου όσον αφορά στην ενημέρωση των νέων για να αποφύγουν τα αναβολικά. Οσο για τους γονείς, αυτοί δεν παίζουν κανέναν!
Τα συμπεράσματα προέρχονται από έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΝΕΟΙ (www. mkoneoi. gr) σε δείγμα 700 νέων αγοριών και κοριτσιών 13–28 ετών (από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Τρίπολη και Σαμοθράκη), η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.
Το 3% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν λάβει ήδη απαγορευμένες ουσίες. Η δυναμική του κινδύνου όμως είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς το 11% των αγοριών που αθλούνται δήλωσαν ότι θα έπαιρναν ουσίες εάν τις πρότεινε ο προπονητής τους, ενώ το 17% και από τα δύο φύλα δήλωσε διατεθειμένο να κάνει χρήση διαφόρων σκευασμάτων προκειμένου να βελτιώσει την εμφάνισή του! Ανησυχητικό είναι και το εύρημα πως όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο αυξάνεται και το ποσοστό των νέων που κάνουν χρήση ουσιών.
Οι πιο διαδεδομένες ουσίες είναι η έκσταση, η La Vidra, διάφορα αναβολικά, η κρεατίνη, η Nepathol, η κοκαΐνη και η Ντέκα – Μ3/Μ12. Από την έρευνα της ΝΕΟΙ προκύπτει ότι αθλείται το 39% των νέων, ενώ μόνο το 5% κάνει πρωταθλητισμό. Μάλιστα, το 23% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως ο πρωταθλητισμός έχει αρνητική επίδραση στην υγεία. Βεβαίως, η πλειονότητα των νέων θεωρεί ότι η χρήση ουσιών αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο βασικός κίνδυνος από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι ο πρόωρος θάνατος, ενώ το 31% πιστεύει ότι καταστρέφονται τα εσωτερικά όργανα. Ανησυχητικό είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο η ενημέρωση για το ντόπινγκ προέρχεται κυρίως από τα ΜΜΕ (46%) και ακολουθούν οι προπονητές (11%), οι φίλοι (10%) και το σχολείο (9%). Κανένας από τους νέους που συμμετείχαν στην έρευνα δεν θεώρησε ως θετική πηγή ενημέρωσης τους γονείς!
Πάντως, οι περισσότεροι νέοι ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι (87%) και να τιμωρούνται αυστηρά οι επαγγελματίες αθλητές που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών (89%).