Από την τσέπη τους θα πληρώνουν ασφαλισμένοι τα φάρμακα

Νέος «γολγοθάς» ξεκινά από σήμερα για χιλιάδες ασφαλισμένους επτά ασφαλιστικών ταμείων, αφού οι φαρμακοποιοί σε πολλές περιοχές της χώρας αποφάσισαν να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων. Οι ασφαλισμένοι αναμένεται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τα ταμεία τους.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι… καλύπτονται από τον ΟΠΑΔ, το ΤΣΑΥ, το ταμείο του ΗΣΑΠ, της ΕΤΕ, των δικηγόρων, το ΤΥΔΕ (δικηγόροι επαρχίας) και το ταμείο των συμβολαιογράφων και δεν έχουν χρήματα στα χέρια τους, θα μείνουν και πάλι στον αέρα, καθώς δε θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα για τη θεραπεία τους.

Οι φαρμακοποιοί πολλών περιοχών της χώρας έλαβαν την απόφαση αυτή, γιατί τα παραπάνω ταμεία έχουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στα φαρμακεία από τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρέη αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ για τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια αφορούν τους φαρμακοποιούς της Αττικής και του Πειραιά.

Σημειώνεται πως, αν και για τα 100 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει ο ΟΠΑΔ έχει εγκριθεί η εκταμίευσή τους και η απόδοσή τους στους φαρμακοποιούς, γραφειοκρατικοί λόγοι από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έχουν προκαλέσει την καθυστέρηση της εξόφλησης των φαρμακοποιών.

Οι φαρμακοποιοί, πάντως, προειδοποιούν ότι η αναστολή της πίστωσης θα επεκταθεί σε όλα τα ταμεία που καθυστερούν την εξόφληση των συνταγών για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

«Καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποπληρώσει τις οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία εκατομμυρίων ασφαλισμένων και η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του ελληνικού λαού», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι το ζήτημα είναι γραφειοκρατικό και θα λυθεί με ειδική ρύθμιση που θα προωθηθεί μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι γιατροί

Την ίδια ώρα, νέο «μπλακ άουτ» αναμένεται να έρθει στο χώρο της υγείας, καθώς οι γιατροί προετοιμάζουν νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρη Βαρνάβα, κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη η κατάρτιση συλλογικής συμφωνίας των γιατρών, την οποία θα διαπραγματευτούν με τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τις επόμενες μέρες, ομάδα νομικών από κοινού με εκπροσώπους των γιατρών θα ξεκινήσει τη σύνταξή της.