div>
Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης
Κατερίνη 16/02/2012
Συμφωνούμε απόλυτα με το πολιτικό σκεπτικό της απόφασης του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ. Η παρούσα κυβέρνηση σχηματίστηκε με γνώμονα την εξυπηρέτηση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, έχει σαφώς απολέσει την λαϊκή εντολή και δεν δικαιούται να νομοθετεί υπονομεύοντας το μέλλον της χώρας και του λαού. Είμαστε αλληλέγγυοι σε οποιαδήποτε λαϊκή κίνηση ανατροπής της.
Πλην όμως όσο υφίσταται και λαμβάνει αποφάσεις πρέπει να έχει απέναντί της ένα ενεργό συνδικαλιστικό κίνημα που θα αξιολογεί κάθε μέτρο και θα παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται. Η παρέμβαση αυτή δεν μπορεί να γίνεται με όρους παλαιοκομματικού συνδικαλισμού και κλασικές μεθόδους αντίδρασης. Πρέπει να αντιπαραθέσουμε στην προσπάθεια διάλυσης του ΕΣΥ που παρακολουθούμε σήμερα μια βιώσιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για την δομή των υπηρεσιών υγείας με άξονα τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους.
Η κατασπατάληση πόρων και το υψηλό κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας είναι δεδομένη και οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του είναι θεμιτή και έχει τη λαϊκή συναίνεση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σημερινός Υπουργός, ασελγώντας σε βάρος του ΕΣΥ αλλά και της Υγείας των Ελλήνων πολιτών εν γένει, βλέπει τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει! Αντίθετα ο κλάδος μας, με τη συμβολή και της κυβερνητικής προπαγάνδας που προσπαθεί να χρεώσει στους γιατρούς όλα τα δεινά του συστήματος, αντιμετωπίζεται από την πλειονότητα των Ελλήνων σαν μια καλοπληρωμένη συντεχνία που προσπαθεί να διαφυλάξει τα κεκτημένα της, αδιαφορώντας για το συμφέρον του τόπου.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε στην πράξη ότι στη σημερινή εποχή ο κλαδικός αγώνας περνάει σε δεύτερη μοίρα. Είναι σημαντικό το να αποτρέψουμε την περαιτέρω απαξίωση του νοσοκομειακού γιατρού που ήδη εργάζεται εξοντωτικά και αμείβεται ευτελώς. Ο πρώτος στόχος των ενώσεών μας όμως είναι η διαφύλαξη του ΕΣΥ και των κεκτημένων των πολιτών αυτής της χώρας στο χώρο της Υγείας. Ο στόχος αυτός περνάει από την εξυγίανση του συστήματος και τον περιορισμό του κόστους αντί της εσαεί επιχορήγησης μιας ‘προβληματικής επιχείρησης’. Μόνο έτσι θα έχουμε στο πλευρό μας τις άλλες κοινωνικές ομάδες και όχι με κούφιες δηλώσεις συμπαράστασης και συμπαράταξης.
Έχουμε γίνει μάρτυρες διαφόρων παρεμβάσεων στον τομέα αυτό από την κεντρική εξουσία, όχι μόνο από την παρούσα Κυβέρνηση αλλά και από τις προηγούμενες, που είχαν καταστροφικά αποτελέσματα διότι είχαν καθαρά οικονομοτεχνική βάση, χωρίς γνώση του χώρου και της ιδιαιτερότητας του, χωρίς σεβασμό του αρρώστου και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Αποτέλεσμα η κατάσταση που ζούμε σήμερα με τις τραγικές ελλείψεις σε υλικά και ανθρώπινο δυναμικό που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, χωρίς καν να μειώσει σημαντικά το κόστος. Οι σημερινοί κυβερνώντες έχουν αποδείξει, όπως και σε άλλους τομείς της οικονομίας, ότι το μόνο κόστος που είναι ικανοί να μειώσουν αισθητά είναι το μισθολογικό με την καταλήστευση κατακτήσεων ετών όλων των εργαζομένων στο χώρο. Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα το ξεπούλημα του χώρου της Υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι αυτό δεν είναι ο στόχος των διαδόχων του Αυγερινού και του Γεννηματά!
Είναι λοιπόν ώρα να αρχίσουμε να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο. Πρέπει να ξεφύγουμε από το αν το υπέρμετρο κόστος θα πληρωθεί από τον ασφαλισμένο ως ‘πεντάευρο’ ή από τον ίδιο άνθρωπο ως φορολογική επιβάρυνση και να προχωρήσουμε σε θαρραλέες προτάσεις περιορισμού των οικονομικών της Υγείας έστω και αν αυτές θα θίξουν συμφέροντα και ανθρώπων του χώρου μας. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το κάνουμε αποτελεσματικά, με γνώση των προβλημάτων και αποτρέποντας εκπτώσεις στην παροχή σύγχρονων και επιστημονικά τεκμηριωμένων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των πολιτών.
Με βάση τα παραπάνω καταθέτουμε τις προτάσεις μας για αιτήματα, δράσεις και παρεμβάσεις που εκτιμούμε ότι πρέπει να προωθήσει η Ομοσπονδία για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο. Οι προτάσεις αυτές είναι συμπληρωματικές αυτών του Διοικητικού Συμβουλίου τις οποίες κατά βάση αποδεχόμαστε.
Διαφύλαξη του μισθολογικού μας καθεστώτος με:
α. Αποτροπή οποιασδήποτε περεταίρω μείωσης των τακτικών μας αποδοχών με δυναμική αντίσταση που προτείνουμε να φτάσει και μέχρι την υποβολή μαζικής παραίτησης των ειδικευμένων γιατρών
β. Θέσπιση οικονομικών κινήτρων παραγωγικότητας με ποσοτικά αλλά και ποιοτικά κριτήρια.
γ. Άμεση άρση της αναστολής χορήγησης του χρονοεπιδόματος στους νεοπροσληφθέντες ιατρούς.
Επανακαθορισμός των αναγκών Υγείας και συγχώνευση Νοσοκομείων και τμημάτων μόνο εκεί που και η ιατρική κοινότητα αποδέχεται ότι αυτό δεν οδηγεί σε έκπτωση των παρεχομένων υπηρεσιών.
Κατάρτιση και κοστολόγηση ανά νοσοκομείο ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης και διεκδίκησης των απαραίτητων κονδυλίων για την αποζημίωσή τους. Θα πρέπει επιτέλους να καταδειχθεί ότι το κόστος της τυχόν ανεπαρκούς αντιμετώπισης κάποιων ασθενών υπερβαίνει της αποζημίωσης των εφημερευόντων και δυστυχώς δεν αποτιμάται μόνο σε χρήματα!
Διαφύλαξη του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ με:
α. Δικαίωμα επιλογής για τους νοσοκομειακούς ιατρούς του ΙΚΑ για το αν θα μείνουν στο ΕΣΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή θα ενταχθούν στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
β. Κάλυψη των κενών θέσεων που θα παραμείνουν μετά τις συγχωνεύσεις με βραχύ χρονικό ορίζοντα και άμεση προτεραιότητα στις θέσεις των οποίων οι κρίσεις έχουν ήδη γίνει.
γ. Απλοποίηση του συστήματος πρόσληψης επικουρικών ιατρών με αποσύνδεσή του από την κεντρική διοίκηση, ειδικά για τα Νοσοκομεία της περιφέρειας. Έτσι οι κατά τόπους διοικήσεις θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και να τις καλύψουν με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
δ. Μετατροπή των θέσεων επικουρικών γιατρών σε μόνιμες εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, γεγονός που αποδεικνύεται από την επί τρείς συνεχείς χρονιές προκήρυξη της θέσης και πλήρωση των θέσεων αυτών με τις υφιστάμενες διαδικασίες.
ε. Αποκλεισμό των γιατρών της μη αποκλειστικής απασχόλησης από τις καθαρά νοσοκομειακές δραστηριότητες (επείγοντα ιατρεία, κλινικές, χειρουργεία, εργαστήρια, εφημερίες, εκπαίδευση ειδικευομένων) με παράλληλη διασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού για τις παραπάνω δραστηριότητες.
Παρέμβαση της Ομοσπονδίας στην προσπάθεια μείωσης του κόστους νοσοκομειακής περίθαλψης για την διαφύλαξη της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών με:
α. Επιτροπές ανά ειδικότητα για την επεξεργασία και πρόταση ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων παραγωγικότητας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
β. Επιτροπές ανά ειδικότητα για τον καθορισμό θεραπευτικών πρωτοκόλλων με γνώμονα πρωτίστως την επιστημονική αρτιότητα των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών και δευτερευόντως τη μείωση του κόστους αυτών.
γ. Επιτροπές ανά ειδικότητα για τον καθορισμό προδιαγραφών προμήθειας εξοπλισμού και αναλωσίμων για τις μονάδες του ΕΣΥ με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας τους, με το δυνατόν μικρότερο κόστος.
δ. Επιτροπές ανά υγειονομική μονάδα ή ανά περιφέρεια, ελέγχου των προμηθειών εξοπλισμού και αναλωσίμων με παράλληλη θέσπιση από την κεντρική διοίκηση αυστηρών ποινών για τους προμηθευτές που δεν τηρούν τις αναληφθείσες υποχρεώσεις.
ε. Επιτροπή επεξεργασίας των ΚΕΝ με σκοπό τον εξορθολογισμό τους ώστε να παρέχονται στα νοσοκομεία οι απαραίτητες πιστώσεις για την άσκηση των υπηρεσιών τους και την εξυπηρέτηση των λειτουργικών τους αναγκών, χωρίς την αποκόμιση κέρδους με απομύζηση των ασφαλιστικών ταμείων που θα καθιστούσε τα νοσοκομεία ελκυστικά στους ιδιώτες επενδυτές.
Παρέμβαση στο χώρο του φαρμάκου με:
α. Δραστική μείωση των τιμών των γενοσήμων φαρμάκων σε σχέση με τα πρωτότυπα στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών.
β. Αυστηρός ποιοτικός έλεγχος στο χώρο του φαρμάκου ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των παρεχομένων σκευασμάτων.
γ. Αυξημένη επαγρύπνηση του ιατρικού κόσμου για τυχόν παρενέργειες της κατευθυνόμενης από το Υπουργείο Υγείας συνταγογράφησης.
Οργάνωση του συστήματος δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με αμοιβές ανάλογες των νοσοκομειακών για την κάλυψη των Κέντρων Υγείας και των εφημεριών τους, αλλά και αυτοαπασχολούμενους με αξιοπρεπείς αμοιβές που μπορούν να συμβάλλουν στην κάλυψη των υπολοίπων αναγκών.
Θέσπιση ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων παραγωγικότητας καθώς και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την πρωτοβάθμια περίθαλψη σε συνεργασία με τους υπολοίπους ενδιαφερόμενους φορείς ώστε να εξασφαλιστεί η άρτια κάλυψη των ασφαλισμένων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Άμεση προνοιακή ασφάλιση σε όλους τους Έλληνες πολίτες αλλά και στους νόμιμους μετανάστες, που έχουν χαμηλό εισόδημα και για οποιοδήποτε λόγο στερούνται ασφάλισης.
Εγγύηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των οφειλών των ασφαλιστικών φορέων προς το ΕΣΥ για να μη μετατεθεί στις πλάτες των ασφαλισμένων το ‘κούρεμα’ των αποθεματικών τους.