Site icon www.ygeianet.gr

Απόφαση κόλαφος του ΣτΕ για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Επιστρέφουν στα νοσοκομεία

Κόλαφος για την Κυβέρνηση και δικαίωση, για τους χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς, η απόφαση του Γ´ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Αυτό σημαίνει ότι, είναι πλέον ανοιχτός ο δρόμος, για να επιστρέψουν στις εργασίες τους, οι υπό αναστολή εργαζόμενοι στους τομείς υγείας. Ωστόσο, στην πρώτη αντίδρασή του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι αναμένει την δημοσίευση της απόφασης, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία».

Με την απόφαση της επταμελούς συνθέσεως του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίθηκε ότι, η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι μη νόμιμη λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Ειδικότερα, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ, που ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Η απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, που είχαν κρίνει ότι, τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κλπ, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα, ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Στο σκεπτικό τους οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι, κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας.

Δηλαδή, «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ακόμη πιο σημαντικό, όπως τονίζουν οι ανώτατοι δικαστές ότι, δεν προκύπτει, «βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022».

Η πρώτη αντίδραση από το υπουργείο Υγείας

«Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης», δήλωσε στο γνωστό δικολαβίστικο μοτίβο ο Θάνος Πλεύρης. Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ για του ανεμβολίαστους υγειονομικούς, σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης προκειμένου να εκτιμηθεί στο σύνολό της.

Αναλυτικά, η δήλωση του Θάνου Πλεύρη έχει ως εξής:

«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου.

Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης».

Δήλωση του Ανδρέα Ξανθού

«Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ότι είναι αντισυνταγματική η παράταση μέχρι 31/12/2022  των  αναστολών εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους του ΕΣΥ λόγω μη επαναξιολόγησης του μέτρου, αποτελεί τεράστια νομική και πολιτική ήττα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη  και προσωπικά  για τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη. Επιβεβαιώνεται απόλυτα η κριτική των περισσότερων επιστημόνων, των εκπροσώπων των υγειονομικών (ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ), του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, που τόνιζαν ότι η αναστολή εργασίας είναι ένα ακραίο, μη αναλογικό και τιμωρητικό μέτρο, που δεν σχετίζεται με την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά με την ακροδεξιά λογική της «σιδηράς πυγμής». Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας είναι πολλαπλώς έκθετοι για μια εμμονική στάση που οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους σε εξαθλίωση και αναξιοπρέπεια, ενώ στέρησε από το ΕΣΥ πολύτιμο και έμπειρο προσωπικό σε περίοδο υγειονομικής κρίσης. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή έπρεπε  να επιστρέψουν χθες στη δουλειά τους. Η κυβέρνηση αγνόησε τους πάντες, τις Επιστημονικές Επιτροπές, τη διεθνή πρακτική, ακόμα και την προειδοποίηση του ΣτΕ. Τώρα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί. Περιμένουμε την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση άμεσα. Έστω και στο υπό συζήτηση ν/σ για τη διάλυση του ΕΣΥ».   

Exit mobile version