Της Γιωτας Mυρτσιωτη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Παρά την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και σε εργαζομένους του κλάδου Υγείας, απογοητευτική είναι η προσέλευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα κέντρα εμβολιασμού των νοσοκομείων Θεσσαλονίκης.
Προβληματισμός
Γιατροί και νοσηλευτές παραμένουν αρκετά επιφυλακτικοί έναντι του πανδημικού εμβολιασμού, γεγονός που προβληματίζει τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ενδεικτικοί της απροθυμίας είναι οι αριθμοί των εμβολιασμών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης. Στο «Ιπποκράτειο» σε σύνολο 2.500 εργαζομένων έχουν εμβολιαστεί 400, ενώ περιορίζεται καθημερινά η προσέλευση γιατρών και νοσηλευτών στο κέντρο εμβολιασμού. Μειώθηκαν οι ρυθμοί και στο ΑΧΕΠΑ, όπου από την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού μέχρι χθες οι εργαζόμενοι που δέχθηκαν να κάνουν το εμβόλιο δεν ξεπερνούν τους 300. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση αποφάσισε να μεταβεί στους χώρους εργασίας του προσωπικού και σε όλες τις κλινικές με μια κινητή μονάδα εμβολιασμού από την ερχόμενη Δευτέρα. «Στόχος μας είναι να παρακινήσουμε το προσωπικό με ευγενικό τρόπο ώστε να θωρακιστεί απέναντι στο πανδημικό κύμα που έχει ξεσπάσει και στη χώρα μας», ανέφερε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ κ. Δημήτρης Γάκης. Υπογράμμισε ότι μέσω του εμβολίου θα μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού πρωτίστως στα νοσοκομεία, όπου ήδη παρατηρούνται απουσίες των εργαζομένων, καθώς έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.
Επιφυλακτικοί είναι και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», όπου μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί οι 50 από τους 750 γιατρούς και νοσηλευτές. Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» η προσέλευση είναι απογοητευτική, καθώς 60 μόνο εργαζόμενοι σε σύνολο 760 έσπευσαν για εμβολιασμό κατά το περασμένο τετραήμερο. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και το νοσοκομείο «Παπανικολάου» όπου μόνο 100 από τους 1.500 εργαζομένους δέχθηκαν να εμβολιαστούν.
Παρ’ όλα αυτά, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον ατόμων ευπαθών ομάδων που σπεύδουν στα νοσοκομεία ζητώντας πληροφορίες για την εμβολιαστική διαδικασία.
Πληθαίνουν, εξάλλου, καθημερινά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» νοσηλεύεται το μικρότερο σε ηλικία θετικό στον ιό παιδί. Ενα βρέφος πέντε μηνών με επιπλέον προβλήματα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο, ασθενής της νέας γρίπης που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ ξεπέρασε τον κίνδυνο.
Στην Εντατική
Τέσσερις ασθενείς με νέα γρίπη νοσηλεύονται συνολικά στις ΜΕΘ Αγίου Παύλου και Παπανικολάου, ενώ παραμένουν στην εντατική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ έξι ασθενείς με επιβαρυμένους οργανισμούς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Από αυτούς κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση ενός 67χρονου καρδιοπαθούς, σταθερή τριών ασθενών, ενώ βελτιώνεται η κατάσταση των δύο άλλων ασθενών.