Απώλειες 220 – 518 ευρώ τον χρόνο στους μισθούς Δημοσίου

Πληθωρισμός, φόροι και εισφορές θα «εξαφανίσουν» τα ψίχουλα 0,6-1,5 ευρώ τη μέρα, που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα δουν τελικά τους μισθούς τους να μειώνονται

«Ψίχουλα» από 0,6 έως και 1,5 ευρώ την ημέρα προσανατολίζεται να δώσει η κυβέρνηση στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω των αυξήσεων της εισοδηματικής πολιτικής του 2008, η οποία όπως κάθε χρόνο θα ανακοινωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Αν, μάλιστα, αφαιρεθούν οι φόροι και οι εισφορές, τότε στην τσέπη των δημοσίων υπαλλήλων θα μείνουν από 0,3 έως 0,75 ευρώ την ημέρα ανάλογα με την προϋπηρεσία και τη βαθμίδα εκπαίδευσης.

Τα… υπέρογκα αυτά ποσά προκύπτουν από ποσοστιαία αύξηση των βασικών μισθών 3% που είναι και το βασικό σενάριο το οποίο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Ομως, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 3,9% και θεωρείται πιθανό να ξεπεράσει και το 4% εντός των πρώτων μηνών του Νέου Ετους, τότε επί της ουσίας θα προκύψουν απώλειες εισοδήματος για όλους τους υπαλλήλους.

Οι απώλειες αυτές εκτιμώνται μεταξύ 220 και 518 ευρώ τον χρόνο, με το σκεπτικό ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε να πάρουν αυξήσεις τουλάχιστον 3,9% «καθαρά», ύστερα δηλαδή από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Συντάξεις

Τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά του πληθωρισμού εξαιτίας της ακρίβειας που μαστίζει την αγορά θα κρατήσουν «παγωμένες» και τις αποδοχές των συνταξιούχων του Δημοσίου, στους οποίους εξετάζεται να δοθούν αυξήσεις 4%.

Βέβαια, με τα νέα δεδομένα -εκτροχιασμός πληθωρισμού- δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει την εισοδηματική της πολιτική.

Σε ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερων αυξήσεων όμως, αφενός θα ξεφύγουν οι δαπάνες του προϋπολογισμού που έχουν ήδη υποεκτιμηθεί, προκειμένου να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 2%, και αφετέρου θα υπάρξει πρόβλημα με την Κομισιόν, η οποία έχει συστήσει να περιοριστούν οι μισθολογικές αυξήσεις σε σχέση με το τρέχον έτους (3,5%).

Γι αυτό και υπάρχει έντονος προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς θεωρείται εξαιρετικά πιθανό πως αν ανακοινωθούν αυξήσεις μόλις 3%, θα εκδηλωθούν αντιδράσεις από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση.

Παραδείγματα

Πάντως, το σίγουρο είναι πως για τέταρτη στη σειρά χρονιά η κυβέρνηση θα δώσει σε μισθωτούς και συνταξιούχους αυξήσεις οι οποίες δεν θα αναπληρώσουν τον πληθωρισμό και θα οδηγήσουν σε απώλειες εισοδήματος.

Ας δούμε μέσα από παραδείγματα πώς θα προκύψουν οι απώλειες.

Ο πρώτος βασικός μισθός των 651 ευρώ ο οποίος αφορά δημόσιο υπάλληλο με υποχρεωτική εκπαίδευση θα αυξηθεί κατά 19 ευρώ τον μήνα (με το 3%). Μετά την αφαίρεση του φόρου και των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση πέφτει στα 9,5 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να ήταν 25 ευρώ, αν ο υπάλληλος έπαιρνε «καθαρό» το ποσοστό του πληθωρισμού, δηλαδή πραγματική αύξηση 3,9%.

Δηλαδή οι απώλειες τον μήνα είναι 15,5 ευρώ, όπως φαίνεται και στους πίνακες που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος», και για το σύνολο του 2008 φτάνουν τα 217 ευρώ.

Ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό οι απώλειες ενός δημοσίου υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο είναι 37 ευρώ τον μήνα ή 518 ευρώ τον χρόνο.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να αναφερθεί ότι η… αναρρίχηση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο στο 3,9% δεν θα είναι ένα απλό συγκυριακό φαινόμενο.

Για τον Δεκέμβριο στη Στατιστική θεωρούν πως το πιο πιθανό είναι να παραμείνει στα παρόντα υψηλά επίπεδα, ενώ δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι θα επηρεαστεί από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τώρα για το 2008 τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπουν ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και σε καμία περίπτωση δεν ασπάζονται την υπεραισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας -αναγράφεται στον προϋπολογισμό- για μέσο πληθωρισμό στο 2,8% για το 2008.

Αλλωστε, πλέον, και στην πλατεία Συντάγματος δεν πιστεύουν ότι θα πέσει ο πληθωρισμός μέσα στον επόμενο χρόνο.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

Η ΓΣΕΕ διεκδικεί για το 2008 αυξήσεις μισθών 10,5%

Αυξήσεις 10,5% για το 2008 διεκδικεί η ΓΣΕΕ, που ρίχνεται μέσα στον μήνα στη μάχη για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Τον δρόμο που χαράσσει η ΓΣΕΕ θα ακολουθήσουν και όλες οι μεγάλες Ομοσπονδίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (τραπεζοϋπαλλήλων, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ κ.ά.), που ξεκινούν σύντομα διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις.

Οσον αφορά στη νέα εθνική σύμβαση εργασίας, η ΓΣΕΕ διεκδικεί:

Εφάπαξ

Καταβολή εφάπαξ από 1η Ιανουαρίου 2008 του ποσοστού της προβλεπόμενης αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Πρόσθετη αύξηση με βάση την προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγικότητας το 2008.

Πρόσθετη αύξηση για σταδιακή σύγκλιση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού με τα 15 κράτη της Κοινότητας.

Διορθωτικό ποσοστό για την κάλυψη απωλειών εισοδήματος λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου και πρόβλεψη ρήτρας για οποιοδήποτε γεγονός θα επηρεάσει τις βασικές παραδοχές επί των οποίων έγινε η διαπραγμάτευση (πληθωρισμός, παραγωγικότητα κ.ά.).

Από την τύχη που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις των τριών εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και εμπόρων) με τη ΓΣΕΕ ουσιαστικά θα κριθεί η έκβαση και στο μέτωπο των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική ορολογία, η εθνική συλλογική σύμβαση αποτελεί το «κατώφλι», δηλαδή καμία άλλη συμφωνία δεν μπορεί να προβλέπει χαμηλότερες αυξήσεις.

Ετσι οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προσέρχονται στη διαπραγμάτευση, διεκδικώντας αυξήσεις πάνω από 10,5% στους μισθούς, ενώ παράλληλα ζητούν και την ενίσχυση των επιδομάτων.

Πάντως, η πλέον καθοριστική μάχη θα δοθεί στις τράπεζες, όπου η υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας θα αποτελέσει ένα κρίσιμο στοίχημα για την ΟΤΟΕ. Πέρυσι η συμφωνία έκλεισε στο παρά πέντε και οι συνδικαλιστές στέλνουν «μήνυμα» στους τραπεζίτες να μην ανοίξουν εκ νέου θέμα αντικατάστασης της κλαδικής με επιχειρησιακές συμβάσεις.

ΕΡΕΥΝΑ

Δύο στους τρεις ισθωτούς παίρνουν 500-1.000

Οι συνδικαλιστές είναι έτοιμοι για την πιο σκληρή διαπραγμάτευση των τελευταίων ετών, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες υποχωρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα με τα χρήματα που παίρνουν όσοι αμείβονται με τον κατώτερο μισθό μπορούν να αγοράσουν 4% λιγότερα προϊόντα σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Με βάση έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, δύο στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα καλούνται να επιβιώσουν με 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ σε χειρότερη μοίρα είναι όσοι «υποκύπτουν» στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Συγκεκριμένα, δύο στους τρεις μερικώς απασχολούμενους και ένας στους πέντε προσωρινά απασχολούμενους έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 500 ευρώ.

Την ίδια στιγμή -με βάση πάντα τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας- το μηνιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 72% του μέσου όρου των 15 κρατών – μελών και η παραγωγικότητα στο 91%.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ, Φίλιππος Θωμάς, σημειώνει πως «στις αρχές της νέας χρονιάς ξεκινάνε οι πιο σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης. Η κυβέρνηση με την πολιτική της κάθε μέρα περιορίζει το εισόδημα των εργαζομένων (ακρίβεια, φορολογία, προϋπολογισμός). Ως εκ τούτου το διεκδικητικό μας πλαίσιο δεν επιδέχεται υποχωρήσεις.

Προγραμματίζουμε άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης, κάτι που θα σημάνει στη συνέχεια υπογραφή κλαδικών συμβάσεων. Θεωρώ πολύ πιθανό οι αγώνες μας για το Ασφαλιστικό να συμπέσουν με αυτούς για την υπογραφή της σύμβασης και εκ των πραγμάτων θα είναι μεγάλης διάρκειας και έντασης».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ