Ας σημειωθεί ακόμη ότι από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι στρατιωτικοί, οι δικαστικοί, οι αστυνομικοί, οι διπλωμάτες, οι ανώτατοι κληρικοί, οι πανεπιστημιακοί, οι διευθυντές και επιμελητές του ΕΣΥ, τα ειδικά μισθολόγια δηλαδή που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο σε δεύτερη φάση.
Με το νέο μισθολόγιο, οι βασικοί εισαγωγικοί μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:
Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ): Στα 780 ευρώ από 711. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ): Στα 858 ευρώ από 830. Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ): Στα 1.037 ευρώ από 938. Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ): Στα 1.092 ευρώ από 985.
Για τους νέους εισαγωγικούς μισθούς θα ισχύει πλαφόν 3.000 ευρώ (βασικός μισθός & επιδόματα) και ανάλογη εφαρμογή θα υπάρξει στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ, όπου το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των αμοιβών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.900 ευρώ, με εξαίρεση τα διευθυντικά στελέχη.
Τα 5 όλα κι όλα επιδόματα που διατηρούνται είναι τα:
Επικίνδυνης – ανθυγιεινής εργασίας, που θα φτάνει μέχρι τα 150 ευρώ: Παραμεθόριων περιοχών, που θα είναι 100 ευρώ. Εορτών και αδείας: 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 το καλοκαίρι. Οικογενειακό, μόνον όμως για έγγαμους με παιδιά (με 50 ευρώ για το 1ο παιδί αντί 53 σήμερα). Θέσης Ευθύνης, που φτάνει μέχρι τα 700 ευρώ.
Παράλληλα, καταργείται το κίνητρο απόδοσης που ελάμβαναν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και εφεξής θεσμοθετείται άλλο επίδομα, το λεγόμενο "επίδομα επίτευξης στόχων", το οποίο θα κυμαίνεται από 10% έως 25% του ετήσιου βασικού μισθού και ο υπάλληλος θα το λαμβάνει μόνον εφόσον ξεπερνά το 90% του στόχου που θα του θέτει η υπηρεσία. Μάλιστα, ειδικά για τους υπαλλήλους υπουργείου Οικονομικών, θεσμοθετείται το επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, που θα φτάνει στο 15% του μηνιαίου βασικού μισθού και ο υπάλληλος θα το λαμβάνει μόνον εφόσον ξεπερνά το 90% των στόχων που του θέτει η υπηρεσία.