Κατά τον κ. Καζάκο η εργασιακή εφεδρεία είναι ένα “θέμα κλειδί”, το οποίο αναδεικνύει τον παραλογισμό των μέτρων της κυβέρνησης. Εξήγησε πως “εφεδρεία” ως όρος σημαίνει πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ένα είδος αναμονής, εδώ όμως πρόκειται για μία αργή απόλυση και το 60% του βασικού μισθού που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι είναι επί της ουσίας ένα είδος επιδόματος ανεργίας. “Καθώς λοιπόν το μέτρο αφορά απολύσεις και μάλιστα ομαδικές, θα έπρεπε να τηρηθούν οι νομικές προϋποθέσεις για τις απολύσεις. Δεν πρόκειται μόνο για την αποζημίωση αλλά και τις διαδικασίες που προβλέπονται για προηγούμενη πληροφόρηση και διαβούλευση. Συγχρόνως, είναι και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες καθορίζουν διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού αλλά και ελέγχουν το αν υπάρχουν λόγοι απόλυσης, οικονομικοί ή άλλοι”, είπε και επισήμανε πως η εργασιακή εφεδρεία δεν αντίκειται μόνο στο ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και στο κοινοτικό δίκαιο. Θύμισε δε ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί επανειλημμένως από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ για τον ίδιο μόνη ελπίδα για άμεση αντιμετώπιση των εργαζομένων που απειλούνται από το απάνθρωπο αυτό μέτρο της κυβέρνησης είναι η προσωρινή δικαστική προστασία, δηλαδή τα ασφαλιστικά μέτρα.
Μύθος το υπερτροφικό κράτος. Το λέει και η Eurostat
Ο γνωστός εργατολόγος σε άλλο σημείο της συνέντευξης χαρακτήρισε “μύθο” τον ισχυρισμό περί υπερτροφικού δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και για του λόγου του το αληθές επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν πως η χώρα μας είναι κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο σε αριθμό υπαλλήλων αλλά και σε μισθολογική δαπάνη. Υποστήριξε ότι το προσωπικό στον δημόσιο τομέα δεν είναι πολύ, αλλά είναι ανορθολογικά κατανεμημένο, με αποτέλεσμα “αλλού να περισσεύουν και αλλού να είναι λίγοι”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Μιλώντας για τη νομιμότητα του μέτρου, ο κ. Καζάκος έκανε λόγο και για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η άρση της οποίας δημιουργεί προβλήματα. “Οι φόρμουλες οι οποίες συζητιούνται ουσιαστικά παρακάμπτουν το θέμα της μονιμότητας, αλλά αφήνουν ακέραιο το πρόβλημα”, είπε χαρακτηριστικά.
Όχι μόνο ουσιαστική, αλλά και τυπική παραβίαση
Αναφορικά με τη νομιμότητα του μέτρου υποστήριξε πως “δεν είναι μόνο η ουσιαστική νομιμότητα του μέτρου, η οποία σαφώς δεν υπάρχει, αλλά ακόμη και η τυπική νομιμότητα παραβιάζεται”, αφού προϋπόθεση για να συνταχθεί λίστα εργασιακής εφεδρείας σε οργανισμούς φορείς του δημοσίου είναι να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και σύμφωνα με τις απαντήσεις διοικητών τους όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. “Όταν κάποιοι φορείς απευθύνθηκαν στον γενικό γραμματέα των ΔΕΚΟ για να του πουν πως όχι μόνο δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αντιθέτως τους λείπει και δίνουν εργολαβίες έξω, κάνουν συμβάσεις έργων, ήρθε γραπτή απάντηση με την εντολή να γίνουν οι λίστες εργασιακής εφεδρείας. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και η τυπική νομιμότητα παραβιάζεται και η εντολή είναι παράνομη” σχολίασε ο κ. Καζάκος και προειδοποίησε ότι το “ναι” σε μία παράνομη εντολή δημιουργεί μεγάλες ευθύνες στα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Τσαραμπουλίδης διαβεβαίωσε ότι το ΕΚΘ θα προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να καλύψει με δικαστική προστασία όσους θα θιγούν από την εργασιακή εφεδρεία. Ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης εκτός των άλλων μετέφερε καταγγελία των εργαζομένων στην γ.γ. Μακεδονίας – Θράκης ότι έφτασε εμπιστευτικό έγγραφο της κυβέρνησης που ζητάει δήλωση για το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο δεν υπάρχει.