Απομακρύνεται η εκδοχή του ιατρικού λάθους για τον Ν. Κακαουνάκη

Βενιζέλος Β.
 

Στα χέρια της υπουργού Υγείας βρίσκεται από χθες η έγγραφη αναφορά του διοικητή του νοσοκομείου της Αθήνας “Ευαγγελισμός” Γ. Μυλωνάκη σχετικά με την πορεία της νοσηλείας του θανόντος δημοσιογράφου Ν. Κακαουνάκη. Η αναφορά βασίζεται στην εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως χθες το πρωί, με τη συμμετοχή του Γ. Μυλωνάκη και των δύο θεραπόντων γιατρών του θανόντος.

 

 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της “Α”, από τον ιατρικό φάκελο του θανόντος δεν προκύπτει η παραμικρή υποψία ιατρικού λάθους, αλλά η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου διέταξε χθες τον διοικητή του “Ευαγγελισμού” να διενεργήσει κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για το θέμα της νοσηλείας του Ν. Κακαουνάκη στο νοσοκομείο, μετά τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και προκειμένου να μην υπάρξει καμία κηλίδα στην υπόθεση.

Πάντως, η υπουργός Υγείας, μετά από σχετικό αίτημα της οικογενείας, είχε αποφύγει να διατάξει από την πρώτη στιγμή τη διενέργεια ΕΔΕ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί κανονικά η ταφή του Ν. Κακαουνάκη, καθώς η διενέργεια ΕΔΕ απαιτεί την πραγματοποίηση νεκροψίας – νεκροτομής, κάτι που θα καθυστερούσε για λίγες ημέρες την ταφή.

Πολύ αξιόπιστες ιατρικές πηγές της “Α” από τον “Ευαγγελισμό” αποκλείουν με κατηγορηματικότητα τη διάπραξη ιατρικού λάθους στην περίπτωση του Ν. Κακαουνάκη και κάνουν λόγο με έμφαση για “επικοινωνιακό βατερλώ” των θεραπόντων γιατρών έναντι της οικογενείας του θανόντος.

Οι ίδιες πηγές της “Α” τονίζουν ότι η πρώτη, επίμαχη εγχείρηση, στην οποία υπεβλήθη ο Ν. Κακαουνάκης, ήταν επιβεβλημένη, καθώς οι γαστρεντερολόγοι είχαν διαβεβαιώσει ότι η αφαίρεση του προκαρκινικού μορφώματος από το έντερο του θανόντος δια κολονοσκόπησης περιέκλειε σοβαρούς κινδύνους, που μπορούσαν να φθάσουν μέχρι τη διάτρηση του εντέρου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δύο θεράποντες χειρουργοί του Ν. Κακαουνάκη, ο Σωτ. Στυλογιάννης και ο Σωτ. Πρίγγουρης, είναι οι κορυφαίοι στη χώρα μας. Στον “Ευαγγελισμό” θυμούνται ακόμη την περίπτωση του Παύλου Μπακογιάννη. “Εάν ο Μπακογιάννης έφθανε τρία λεπτά νωρίτερα στο νοσοκομείο, ο Στυλογιάννης θα τον έσωζε”, έλεγαν τότε με βεβαιότητα οι γιατροί του “Ευαγγελισμού”.

Οι ιατρικές πηγές της “Α” εκφράζουν την ισχυρή πεποίθησή τους ότι οι δύο κορυφαίοι χειρουργοί “έχασαν το παιχνίδι της επικοινωνίας με την οικογένεια”, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Ν. Κακαουνάκη στον “Ευαγγελισμό”, και κάνουν λόγο για ανταλλαγή ατυχών εκφράσεων σε κάποια στιγμή του επίμαχου χρονικού διαστήματος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η οικογένεια να χάσει την εμπιστοσύνη της προς τους θεράποντες γιατρούς. Επίσης, επαναλαμβάνουν ότι ο θανών υπήρξε άτυχος, καθώς εμφάνισε μετεγχειρητικά ένα πολύ σπάνιο σύνδρομο, το οποίο είναι θανατηφόρο στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

Γ. Μυλωνάκης: Ουδέν ιατρικό λάθος

Την εκδοχή του “επικοινωνιακού βατερλώ” των θεραπόντων γιατρών έναντι της οικογενείας του θανόντος διατυπώνει, εμμέσως πλην σαφώς, και ο Γ. Μυλωνάκης. Μιλώντας στην “Α”, ο διοικητής του “Ευαγγελισμού” αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει υποψία ιατρικού λάθους και μάς εξηγεί ότι ο ίδιος γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, καθώς συμμετείχε σε όλα τα ιατρικά συμβούλια για τον Ν. Κακαουνάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Μυλωνάκης αποφεύγει με ευγένεια, αλλά και με νόημα, να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπήρξε κάποια φραστική σύγκρουση της οικογένειας με τους θεράποντες γιατρούς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του θανόντος στον “Ευαγγελισμό”, αλλά διευκρινίζει: “Αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή τον Ν. Κακαουνάκη ως VIP ασθενή”.

Ο Γ. Μυλωνάκης εκφράζει, τέλος, την ευαρέσκειά του για την απόφαση της υπουργού Υγείας να διατάξει τη διενέργεια ΕΔΕ, καθώς, όπως σημειώνει ο ίδιος, “έτσι θα ξαναλάμψει το όνομα του νοσοκομείου”.