Δημήτρης Βαρνάβας
(μέλος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών-ΟΕΝΓΕ)
*«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με τη διαλυτική μανία που τη διακατέχει, βάλθηκε να ξεπαστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τον ΟΚΑΝΑ. Σχεδιάζει να μεταφέρει τις υπηρεσίες του στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και χώρων, να μετακυλήσει το βάρος της απεξάρτησης σε νοσοκομεία που κινούνται πλέον σε ρυθμούς χρεοκοπίας και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Ακόμη κι αν νοσοκομεία και νοσοκομειακοί γιατροί προσφέρουν όσα οφείλουν σε συνανθρώπους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά, εξ ανάγκης θα προσφέρουν λειψή αντιμετώπιση, κουτσή απεξάρτηση και χωλή πρόληψη.
*Η λύση είναι μία και μόνη: να ενισχύσουν γενναία τον ΟΚΑΝΑ σε υποδομές, προσωπικό και κονδύλια. Δυστυχώς τα ναρκωτικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια ανίδεων πολιτικών και επικίνδυνων παρατρεχάμενων».
Χαράλαμπος Πουλόπουλος
(διευθυντής ΚΕΘΕΑ)
*«Υστερα από μακρά πορεία καθυστερήσεων, παλινωδιών και αβεβαιότητας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά έχει αρκετό δρόμο να διανύσει μέχρι την οριστικοποίησή του. Για να μην παραμείνει στα χαρτιά, χρειάζεται να αποκτήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σαφή προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλιστεί το προσωπικό και οι νέες υποδομές που προϋποθέτει.
*Στις θετικές του, πάντως, όψεις περιλαμβάνονται θεσμικές αλλαγές, όπως η δημιουργία συντονιστικού οργάνου παρά τω πρωθυπουργώ και εθνικής επιτροπής για την υλοποίησή του, καθώς και οι προβλέψεις για κάλυψη των υγειονομικών περιοχών της χώρας με προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, η δικτύωση μεταξύ των φορέων θεραπείας και η ανάπτυξη θεραπευτικών προγραμμάτων μέσα στις φυλακές της χώρας.
*Ωστόσο, αν δεν ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα ελλιπούς χρηματοδότησης και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στη στελέχωση και στη δημιουργία υποδομών και αν δεν γίνουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο, το σχέδιο αυτό θα καταστεί ανενεργό, με επιπτώσεις στους φορείς και στους ανθρώπους που δέχονται υπηρεσίες».
Κατερίνα Μάτσα
(ψυχίατρος, επιστημονική μονάδα απεξάρτησης «18 Ανω»)
*«Θεωρώ ότι υποτιμάται πλήρως το έργο των “18 Ανω”. Αρχίσαμε το 1987 με μια δραστηριότητα που σήμερα μετρά 30 δομές και έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τις μητέρες και ανταμειβόμαστε με τη σιωπή. Ενα σχέδιο όταν κατατίθεται πρέπει να στοιχειοθετείται με προϋπολογισμούς, για να είναι ορατά τα αποτελέσματά του, και όχι να μας γεμίζει με θεωρητικές φιλοδοξίες που δεν πρόκειται ούτε σε δέκα χρόνια να υλοποιηθούν.
*Πάνε, όπως φαίνεται, να ιδιωτικοποιήσουν την απεξάρτηση και αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί».