p>
Απορρίφθηκε από την ολομέλιεια του Αρείου Πάγου η αντεργατική εισήγηση του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Γιώργου Σανιδά, με την οποία είχε ζητήσει διετή και όχι πενταετή παραγραφή για τις αξιώσεις των εργαζομένων στον ΟΣΕ από αναδρομικά επιδόματα, αποζημιώσεις κ.λπ.
Σύμφωνα με την απόφαση 11/2008 της ολομέλειας οι απαιτήσεις των εργαζομένων υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή αφού ο ΟΣΕ είναι πλέον ανώνυμη εταιρεία και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Ταυτόχρονα το δικαστήριο έκρινε ότι η διετής παραγραφή αντίκειται σε πλήθος συνταγματικών διατάξεων, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
Ο ¶ρειος Πάγος με την απόφασή του ακύρωσε και την σχετική απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που έκρινε ότι οι απαιτήσεις υπόκεινται σε διετή παραγραφή, αναγνωρίζοντας έτσι υπέρ του ΟΣΕ ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με τους εργαζόμενους χωρίς να δικαιολογείται από δρόμους δημοσίου συμφέροντος. Το ανώτατο δικαστήριο σημειώνει επίσης ότι “η αρχή της ισότητας των διαδίκων που συνιστά ειδική εκδήλωση της αρχής της ισότητας επιβάλλει την ίση μεταχείρισή τους από τους νόμους. Επομένως, καταλήγει η απόφαση, “διατάξεις νόμων με τις οποίες αναγνωρίζεται υπέρ ενός διαδίκου ευνοϊκή μεταχερίση, με αποτέλεσμα να τίθενται σε θέση πλεονεκτικότερη από εκείνες του αντιδίκου, είναι ανίσχυρες”.