Αποτελεσματικότητα Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας στον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα / Δημοσίευση μελέτης στο περιοδικό Health Care

Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας ταλανίζει την ελληνική κοινωνία επί δεκαετίες, με τον χώρο να καταλαμβάνει επιθετικά ο ιδιωτικός τομέας. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα οι καλύτερες αμοιβές που έχει δυνατότητα να δίνουν οι διαγνωστικές αλυσίδες αποσπούν πολύτιμους πόρους από το ΕΣΥ, επιτείνοντας την αποψίλωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Επιστήμονες από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το ΠΑΜΑΚ και το ΕΚΠΑ δημοσίευσαν έρευνα με τίτλο «Αποτελεσματικότητα Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας στον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα. Συγγραφείς της μελέτης είναι οι: Αγγελική Φλώκου, Βασίλειος Αλετράς, Χρυσοβαλάντης Μιλτιάδης, Δημήτρης Χαράλαμπος Καραφέρης και Δημήτρης Νιάκας.

Συνοπτικά η μελέτη

Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη βελτίωση της πρόσβασης, των κλινικών αποτελεσμάτων και της ευημερίας του πληθυσμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει τον ρόλο της αποτελεσματικής ΠΦΥ στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας. Με τις αυξανόμενες απαιτήσεις υγειονομικής περίθαλψης και τους περιορισμένους πόρους, η αποτελεσματική διαχείριση είναι ζωτικής σημασίας.

Ιστορικό/Στόχοι: Με βάση αυτό το σημείο, η παρούσα μελέτη είχε ως στόχο να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των μονάδων ΠΦΥ σε όλη την Ελλάδα, εστιάζοντας στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ToMY). Ο στόχος ήταν να αξιολογηθούν τα επίπεδα αποτελεσματικότητάς τους και να εντοπιστούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στις παρατηρούμενες ανεπάρκειες.

Αυτή η μελέτη διερευνά έναν νέο ερευνητικό τομέα, καθώς είναι η πρώτη που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των αναδιαρθρωμένων εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας δεδομένα του 2019 – τα λειτουργικά δεδομένα του πρώτου έτους έγιναν διαθέσιμα για τις νεοσύστατες εγκαταστάσεις ToMY μετά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας.

Για πρώτη φορά σε αυτή την κλίμακα, το τελικό δείγμα περιελάμβανε τη συντριπτική πλειοψηφία των εγκαταστάσεων ΠΦΥ στην Ελλάδα—234 Κέντρα Υγείας και 94 Τοπικές Μονάδες Υγείας—με εισροές κατηγοριοποιημένες σε τρεις τύπους ανθρώπινου δυναμικού: ιατρικό, νοσηλευτικό/παραϊατρικό και διοικητικό/άλλο προσωπικό . Τα αποτελέσματα περιλάμβαναν προγραμματισμένες επισκέψεις, επείγουσες επισκέψεις και επισκέψεις με φαρμακευτική συνταγή.

Αυτή η ποικιλόμορφη και ολοκληρωμένη εφαρμογή των μεθόδων DEA αντιπροσωπεύει μια νέα προσέγγιση για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ΠΦΥ στην Ελλάδα, με πιθανή συνάφεια με ευρύτερα πλαίσια υγειονομικής περίθαλψης.

Αποτελέσματα: Η ανάλυση αποκάλυψε σημαντική αναποτελεσματικότητα και διαφορές στην τεχνική απόδοση μεταξύ ΚΥ και ToMY. Tα KY θα μπορούσαν σχεδόν να διπλασιάσουν τις αποδόσεις τους (βαθμολογία VRS: 1,92), ενώ οι ToMY θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δική τους κατά 58% (βαθμολογία VRS: 1,58). Οι βαθμολογίες αποτελεσματικότητας της κλίμακας ήταν πιο κοντινές, με τα KY να είναι ελαφρώς πιο ευθυγραμμισμένα με τη βέλτιστη κλίμακα τους (1,17 έναντι 1,20 για ToMY).

Συμπεράσματα: Υπάρχει σημαντική δυνατότητα βελτίωσης της αποτελεσματικότητας στην ΠΦΥ, με διακυμάνσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της μονάδας και τις περιφερειακές διαφορές. Αυτή η αξιολόγηση παρέχει ένα θεμέλιο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να εντοπίσουν τομείς προς βελτίωση και βελτίωση της συνολικής απόδοσης των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

Δείτε τη μελέτη κάνοντας κλικ εδώ