Αποζημίωση για αμέλεια των γιατρών

Σοβαρές ευθύνες και υποχρέωση αποζημίωσης έχει κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα για τη βαριά επιδείνωση της υγείας ασθενούς ή τον θάνατό του, εάν εξετάστηκε μόνο από ειδικευόμενο ιατρό ή δεν έγιναν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, επειδή η αρμόδια μονάδα δεν λειτουργούσε εκείνη την ώρα, παρόλο που το νοσοκομείο εφημέρευε και όφειλε να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα σε όλους τους τομείς του.

Το ΣτΕ, επικυρώνοντας εφετειακή απόφαση, επιδίκασε αποζημίωση σχεδόν 150.000 ευρώ (συν τους νόμιμους τόκους μιας δεκαετίας) στους συγγενείς ασθενούς από AIDS που δεν είχε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα με συνέπεια να καταλήξει μόλις δύο ώρες μετά την είσοδό του στην παθολογική κλινική νοσοκομείου, έχοντας πρόβλημα έντονης δύσπνοιας.

«Τιμωρεί»
Η δικαστική απόφαση «τιμωρεί» ουσιαστικά τα φαινόμενα παθογένειας που συχνά παρατηρούνται στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, όπου το βάρος της ευθύνης μπορεί να σηκώνει ένας ειδικευόμενος ιατρός, γιατί ο ειδικός ιατρός απουσιάζει και βρίσκεται αλλού ή εφημερεύει στο σπίτι του, και γιατί δεν γίνονται άμεσα όλες οι αναγκαίες εξετάσεις για τη διάγνωση του προβλήματος, καθώς το ειδικό τμήμα του νοσοκομείου είναι κλειστό και πρόκειται να λειτουργήσει την επομένη το πρωί, όταν μπορεί πλέον να είναι πολύ αργά.

Ο 30χρονος με τον ιό του AIDS μπήκε στις αρχές του 1996 σε νοσοκομείο, παραπονούμενος για δύσπνοια και γνωστοποιώντας αμέσως την πάθησή του. Λίγο αργότερα, με ασθενοφόρο και συνεχή παροχή οξυγόνου, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο – Μπενάκειο ΕΕΣ.

Οι δικοί του κατήγγειλαν, μέσω της αγωγής τους, ότι ο ειδικευόμενος ιατρός διέγνωσε κύστη στον πνεύμονα, χωρίς να τον εξετάσει, ότι αυτή ήταν η μόνη τους επαφή, χωρίς να τον επισκεφθεί πάλι, ενώ ο αρμόδιος επιμελητής παθολόγος απουσίαζε και ασκούσε ιατρικά καθήκοντα από την κατοικία του, αν και το νοσοκομείο εφημέρευε.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης