Αρον άρον η εξίσωση ανδρών-γυναικών: 2013

Εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο μεταξύ ανδρών και γυναικών, αν και οι διατάξεις θα ισχύσουν από το 2013.

 Βρεττάκος, Παπασπύρος της ΑΔΕΔΥ «απέναντι» από τους Παπακωνσταντίνου (Οικονομικών) και Λοβέρδο, Κουτρουμάνη (Εργασίας) Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Α. Λοβέρδος, Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Κουτρουμάνης με την ΑΔΕΔΥ. Εκεί ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι ο σχετικός νόμος πρέπει να περάσει από τη Βουλή μέχρι τις 28 Μαρτίου.

Αν και η κυβέρνηση αναμένει την επικύρωση από την Κομισιόν μιας μακράς μεταβατικής περιόδου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η εφαρμογή των νέων, αυξημένων ορίων ηλικίας θα αρχίσουν να ισχύουν μετά την 1/1/2013. Ετσι, όσες εργαζόμενες θεμελιώσουν ασφαλιστικό δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2012, θα μπορούν να βγουν όποτε θέλουν στο μέλλον στη σύνταξη, χωρίς να τους πιάνουν τα νέα αυξημένα (ανδρικά) όρια συνταξιοδότησης.

Αλλα ο Γιώργος – άλλα ο Ανδρέας

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ ζήτησαν άνω των 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Υγείας (ΟΠΑΔ) και του Προνοίας (εφάπαξ), με τον κ. Παπακωνσταντίνου να διαμηνύει πως δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα, αλλά τον κ. Λοβέρδο να επιμένει ότι θα αναζητεί κρατική στήριξη και ότι δεν απογοητεύεται από τις (πρώτες) αρνήσεις.

Οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων ήταν ιδιαίτερα πιεσμένοι στη διάρκεια της συζήτησης, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς μόλις την προηγούμενη μέρα είχαν ανακοινωθεί το «πάγωμα» των μισθών, η φορολόγηση των επιδομάτων και αύξηση των ορίων ηλικίας. Ετσι, άσκησαν πίεση για τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης (να μη χαρακτηριστεί «επαγγελματική»), συζητούν τη δημιουργία ξεχωριστού Ταμείου, αλλά αρνήθηκαν την υπαγωγή στο ΙΚΑ, στο οποίο θα καταλήξουν όλοι οι μισθωτοί σε 8-10 έτη, τότε που θα ολοκληρωθεί το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία 3 Ταμείων (μισθωτών, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών). Αν υπάρξει πρόβλεψη για υπαγωγή σε (διαφορετικό) Ταμείο, η ασφάλιση αναγνωρίζεται ως κοινωνική και η Πολιτεία μπορεί να προβλέψει διαφορετικά-ευνοϊκά όρια για τις γυναίκες, όπως γίνεται στο ΙΚΑ.

Γλιτώνουν 80.000 υπάλληλοι

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ έκαναν λόγο για μαζική φυγή από το Δημόσιο υπό το κράτος πανικού. Μάλιστα, ισχυρίστηκαν ότι 80.000 υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει δικαιώματα και μπορούν να φύγουν. Αλλά, αν κάποιοι ασφαλισμένοι έχουν τώρα τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, αυτό δεν ανατρέπει κανέναν προγραμματισμό του ασφαλισμένου, αφού διατηρεί αυτό το δικαίωμα στο ακέραιο και στο μέλλον.

* Με αυτή την αφορμή σημειώθηκε αντιπαράθεση γύρω από το Ασφαλιστικό μεταξύ κυβέρνησης, συνδικάτων και «δημοσιολογούντων». Οχι όμως για το ύψος των αποδοχών, τα όρια ηλικίας ή τη χρηματοδότηση του συστήματος, αλλά για τα πιθανά και απίθανα θύματα. Σε δήλωσή τους οι κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης αναφέρουν: «Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις μας, εξακολουθούν ορισμένοι να κινδυνολογούν και να εξωθούν εργαζομένους στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στο καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπος υπολογισμού), για όσους έχουν θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως και το 2013. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα, οποτεδήποτε, και μετά την ψήφιση του νέου νόμου, να ασκήσουν το δικαίωμά τους με το καθεστώς που ισχύει σήμερα».

Να σημειωθεί ότι 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο αναμένεται να δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 5 έως και 15 έτη με τη μορφή των εξαμήνων, από την 1/1/2013 και μετά. *